Ψάχνοντας (δηλαδή βλέποντας) όχι και τόσο γνωστές ταινίες (κυρίως παλιές). Και ευκαιρία να θυμηθούμε (ή να γνωρίσουμε) κάποιες κλασικές!

Τετάρτη 8 Απριλίου 2015

The Field

Η πώληση ενός χωραφιού θα γίνει η αφορμή για δραματικές εξελίξεις σε ένα ιρλανδέζικο χωριό. Το χωράφι αξιοποιείται από την οικογένεια του Richard Harris για χρόνια. Η χήρα ιδιοκτήτρια θέλει να το πουλήσει. Ο Αμερικανός Tom Berenger, με αφορμή την ιρλανδική του καταγωγή, θέλει να φτιάξει ένα φράγμα στο ποτάμι δίπλα από το χωράφι, ένα εργοστάσιο και δρόμους. Το πείσμα του πατέρα είναι στενομυαλιά ή απλά εμμονή στις παραδοσιακές αξίες; Ο αμερικανός εκφράζει την ανάπτυξη εναντίον της στασιμότητας; Όπως και να'χει, αυτό που παρατηρούμε είναι η κόντρα των γενεών και η κόντρα ηθικών αξιών, όπως επίσης και τα ψυχολογικά βάρη της οικογένειας από τον πρόωρο θάνατο του πρώτου τους παιδιού. Όλα τα βάρη και τις έγνοιες τις εναπόθεσαν στο δεύτερο γιο, αλλά αυτή η καταπίεση στο γιο θα εκτονωθεί με δραματικό τρόπο.

Το The Field είναι η δεύτερη ταινία του Jim Sheridan (μετά το Αριστερό μου Πόδι και πριν το Εις στο Όνομα του Πατρός). Βασίστηκε στο ομότιτλο θεατρικό του ιρλανδού John B. Keane. Τον γιο υποδύεται ο νεαρός Sean Bean. O John Hurt σε συμπρωταγωνιστικό ρόλο υποδύεται τον... αγαθό του χωριού. Για την ερμηνεία-οδοστρωτήρα του πατέρα ο Richard Harris κέρδισε μία υποψηφιότητα για όσκαρ το 1990. Αυτός είναι άλλος ένας λόγος που αξίζει τη θέασή της η ταινία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: