Ψάχνοντας (δηλαδή βλέποντας) όχι και τόσο γνωστές ταινίες (κυρίως παλιές). Και ευκαιρία να θυμηθούμε (ή να γνωρίσουμε) κάποιες κλασικές!

Δευτέρα 5 Ιανουαρίου 2015

I Walk Alone (Ματωμένες αλυσίδες)

Φίλοι και συνεργάτες στην παρανομία την εποχή της ποτοαπαγόρευσης οι Kirk Douglas και Burt Lancaster. Μετά από ένα κυνηγητό με την αστυνομία, ο πρώτος θα γλυτώσει, ο δεύτερος θα πάει 14 χρόνια στη φυλακή. Με το που βγαίνει όμως η ποτοαπαγόρευση έχει τελειώσει. Οι γκάνγκστερς, όπως τους γνώριζε, αποτελούν παρελθόν. Στο σήμερα την εξουσία έχουν οι επιχειρήσεις. Όλες οι παρανομίες κρύβονται στη γραφειοκρατία και τα λογιστικά τεχνάσματα. Κάτι που δεν μπορεί να καταλάβει ο χαρακτήρας του Lancaster και θέλει το μερίδιό του. Η Lizabeth Scott είναι το κορίτσι του κυνικού, ψυχρού επιχειρηματία Douglas που θα τον σιχαθεί και θα πάει με την πλευρά του Lancaster.

Ενδιαφέρον, σκληρό νουάρ εργάκι από τον Byron Haskin, έναν πολυπράγμων του Χόλιγουντ σε ειδικά εφέ, κάμερα και φωτογραφία που κατέληξε μετά στη σκηνοθεσία. Η ταινία I Walk Alone αποτελεί την πρώτη συνεργασία των δύο μεγάλων ηθοποιών από τις επτά συνολικά. Βασίστηκε στο θεατρικό "Beggars Are Coming to Town" του Theodore Reeves, και γι'αυτό ίσως οι εξωτερικές σκηνές και οι σκηνές δράσης είναι ελάχιστες, και οι συγκρούσεις είναι περισσότερο λεκτικές με έμφαση στους χαρακτήρες και το διάλογο, σε αντίθεση με άλλα παρόμοια έργα του είδους. Αυτός είναι ένας ενδιαφέρον παράγοντας για να παρακολουθήσετε το έργο, που δεν θα λέγαμε ότι είναι και κάποιο αξιομνημόνευτο πάντως.

Δεν υπάρχουν σχόλια: