Ψάχνοντας (δηλαδή βλέποντας) όχι και τόσο γνωστές ταινίες (κυρίως παλιές). Και ευκαιρία να θυμηθούμε (ή να γνωρίσουμε) κάποιες κλασικές!

Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2013

The Detective

Ο κύριος Ol' Blue Eyes βρήκε και ταίρι, την δεσποινίς Blue-eyes. Frank Sinatra και Lee Remick είναι το πρωταγωνιστικό ζευγάρι. Η ταινία είναι χωρισμένη σε δύο μέρη: στο πρώτο ο Σινάτρα αναζητεί το φονιά ενός ομοφυλόφιλου, γιου ενός επιφανούς προσώπου της πόλης. Στο δεύτερο, ο Ντετέκτιβ Σινάτρα έχει πάρει προαγωγή και ασχολείται με μία φαινομενικά απλή υπόθεση αυτοκτονίας. Οι δύο υποθέσεις όμως θα συγκλίνουν και θα αναγκάσουν τον Σινάτρα να πάρει δύσκολες αποφάσεις, με αντίκτυπο το μέλλον της καριέρας τους. Στο ενδιάμεσο, θα έχουμε δει πώς γνώρισε τη Remick, πώς ήταν η έγγαμη ζωή ενός αστυνομικού και μίας κοσμικής κυρίας, τα προβλήματα στη σχέση τους και τον επερχόμενο χωρισμό.

Τι είναι αυτό που κάνει την ταινία να ξεχωρίζει; Είναι η τολμηρότητα με την οποία αγγίζει κάποια θέματα ταμπού. Η ομοφυλοφιλία, απ'τη μία πλευρά και ο απελευθερωμένος όσον αφορά το σεξ έγγαμος βίος, απ'την άλλη, δε είχαν παρουσιαστεί ποτέ σε αμερικανικό φιλμ μέχρι τότε έτσι όπως παρουσιάζεται από τον σκηνοθέτη Gordon Douglas. Βρισκόμαστε στο 1968, δύο χρόνια μετά το επίσημο τέλος του Κώδικα Χέιζ και οι αμερικανικές ταινίες κάνανε τότε ένα νέο, μη λογοκριμένο ξεκίνημα. Να αναφέρουμε και τις έξυπνες σεκάνς με τους διαλόγους του ζευγαριού που γίνονται έτσι όπως δεν "επιτρεπόταν" ποτέ, να μιλάνε δηλαδή απ'ευθείας μπροστά στην κάμερα "κοιτώντας" το κοινό, όταν ο ένας απευθυνόταν στον άλλο και τούμπαλιν. Σε μικρούς ρόλους βρίσκουμε τη Jacqueline Bisset και τον νεαρό Robert Duvall.

Δεν υπάρχουν σχόλια: