Ψάχνοντας (δηλαδή βλέποντας) όχι και τόσο γνωστές ταινίες (κυρίως παλιές). Και ευκαιρία να θυμηθούμε (ή να γνωρίσουμε) κάποιες κλασικές!

Δευτέρα 21 Μαΐου 2012

Who'll Stop the Rain (Σκυλίσια καταδίωξη)

Ο Νικ Νόλτε, μηχανικός του στρατού, επιστρέφει από το Βιετνάμ στο Σαν Φρανσίσκο με δύο κιλά καθαρής ηρωίνης. Του τα φόρτωσε ένας φίλος του ανταποκριτής με σκοπό να τα παραδώσει στη γυναίκα του. Αυτή θα τον ξεπληρώσει στην παραλαβή. Μόνο που η σύζυγος δεν έχει ιδέα, κάτι διεφθαρμένοι αστυνομικοί είναι ενήμεροι και τους παρακολουθούν κι όλη η υπόθεση πάει κατά διαόλου.

Περίεργη επιλογή για να σκηνοθετήσει έργο στο αμέρικα ο βρετανός Karel Reisz. Βρισκόμαστε στα 1978 και οι ταινίες με θέμα τον πόλεμο του Βιετνάμ είχαν την τιμητική τους. Και έτσι, ένα μεγαλούτσικο κομμάτι αφορά το Βιετνάμ. Αλλά από κει και έπειτα ασχολείται μόνο με την περιπέτεια και το κυνηγητό. Σκέφτομαι «ποιος ο λόγος που γυρίστηκε το έργο». Βασίστηκε στο βιβλίο "Dog Soldiers" του Robert Stone που κέρδισε το '75 το αμερικανικό βραβείο National Book Award. Στο Χόλιγουντ, δυστυχώς, όποιο βιβλίο κερδίζει βραβεία, πρέπει μετά να μεταφερθεί στον κινηματογράφο*. Και ο τίτλος άλλαξε σε Who'll Stop The Rain από το τραγούδι των Creedence Clearwater Revival που ακούγεται συχνά-πυκνά κατά τη διάρκεια του έργου. Αποτέλεσε μια καλή επιλογή για τον νεαρό και ανερχόμενο σταρ (τότε) Νόλτε, αλλά σήμερα δύσκολα μπορούμε να ταυτιστούμε ή να συγκινηθούμε με τους πρωταγωνιστές. Αξίζει να τη δείτε για τη καλή σκιαγράφηση των χαρακτήρων (καλών και κακών), για τη ρεαλιστική κινηματογράφηση αλλά και για κοινωνικο-ιστορικούς λόγους, να δούμε δηλαδή τον απόηχο της χίπικης κουλτούρας (σε ορισμένες σεκάνς). Καταλήγοντας, νομίζω ότι το έργο έχει πρόβλημα ταυτότητας.

* Κάποια από τα βιβλία που κέρδισαν το National Book Award και μεταφέρθηκαν στον κινηματογράφο:
→ The Man with the Golden Arm
→ From Here to Eternity
→ The Fixer
→ Sophie's Choice
→ The Color Purple
→ All the Pretty Horses
→ The Shipping News
→ Cold Mountain
→ In America

Δεν υπάρχουν σχόλια: