Ψάχνοντας (δηλαδή βλέποντας) όχι και τόσο γνωστές ταινίες (κυρίως παλιές). Και ευκαιρία να θυμηθούμε (ή να γνωρίσουμε) κάποιες κλασικές!

Κυριακή 18 Μαρτίου 2012

Stranger on the Third Floor

Πρώτο όνομα ο Peter Lorre αλλά εμφανίζεται μόλις στη μέση του έργου, ουσιαστικά για πολύ λίγο και έχει ελάχιστους διαλόγους. Αυτός είναι ο... Stranger on the Third Floor του τίτλου, τον οποίο βλέπει ο πρωταγωνιστής μας και αναρωτιέται μήπως έχει δολοφονήσει το γείτονά του επειδή... δεν ροχαλίζει πλέον! Η υπερβολική του ανησυχία ξεκίνησε από τη διεκπεραιωτική δίκη ενός τυπάκου με την κατηγορία του φόνου, του οποίου βασικός μάρτυρας ήταν ο ίδιος. Το βράδυ αρχίζουν και του μπαίνουν ιδέες στο μυαλό μήπως ήταν αθώος τελικά και τον έστειλε άδικα στην ηλεκτρική καρέκλα. Αμέσως συμπεραίνει ότι αν ο γείτονας είναι νεκρός, αυτός θα είναι ο πρώτος που θα ενοχοποιηθεί επειδή είχε άσχημο παρελθόν μαζί του, το οποίο μας γνωστοποιείται μέσω φλασμπάκ-σκηνών. Και σε μια πανέξυπνη σεκάνς βλέπουμε τις φαντασιώσεις του να πραγματοποιούνται με ωραία εξπρεσιονιστικά πλάνα από την ανάκριση, το δικαστήριο και τη φυλακή, με χαρακτηριστικά έντονες σκιάσεις. Αυτό είναι που αξίζει τελικά σ'αυτή την δεύτερη διαλογής ταινία που -ευτυχώς- διαρκεί μόνο μία ώρα. Η λύση της υπόθεσης; Θα έρθει από την πλευρά της κοπελιάς που θα είναι αυτή που θα αναζητήσει τον άγνωστο δολοφόνο. Και ο Peter Lorre με τα μεγάλα, εκφραστικά του μάτια, τελικά, ήταν η... ατραξιόν του έργου.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Για άλλη μια φορά συγχαρητήρια για την επιλογή των ταινίων. Δημιουργείται μια πραγματική λίστα-ταινιοθήκη στο ιστολόγιο.

Όσο για την ταινία, νομίζω ότι υπάρχουν αρκετά ενδιαφέροντα στοιχεία (όπως η τόσο εκφραστική οπτικά εικόνα που παραθέτετε).

Ο Peter Lorre, παρότι εδώ είναι κατ' ουσίαν διαφημιστική ατραξιόν για την ταινία, παραμένει σπουδαίος.

Καλή συνέχεια..

zisis είπε...

Χρόνο να έχουμε και σιγά-σιγά θα προστεθούν ακόμα περισσότερα πράματα! Να'σαι καλά, φίλε μου.