Ψάχνοντας (δηλαδή βλέποντας) όχι και τόσο γνωστές ταινίες (κυρίως παλιές). Και ευκαιρία να θυμηθούμε (ή να γνωρίσουμε) κάποιες κλασικές!

Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012

The Entertainer (Ο γελωτοποιός)

Παρηκμασμένος ηθοποιός των music-halls και της επιθεώρησης (Laurence Olivier) συνεχίζει να παίζει σε μισογεμάτες/μισοάδειες αίθουσες, ονειρεύεται να ανεβάσει νέο έργο σε μεγάλη αίθουσα και ελπίζει ακόμα στο μεγάλο come-back. Προσπαθώντας να υλοποιήσει το όνειρό του, θα χρεωθεί σε όλους. Αυτή είναι η επιφανειακή πλοκή του The Entertainer. Διότι, κατά βάθος, ο σκηνοθέτης Tony Richardson παρουσιάζει τις έγνοιες και τις αγωνίες της οικογένειας του Olivier: ο μεγάλος γιος έχει σταλεί στον πόλεμο του Σουέζ, ο μικρός βοηθάει στο θέατρο, ο παππούς και παλιός σταρ του θεάτρου ανακατώνει τη μύτη του στις υποθέσεις του Ολίβιε τη χειρότερη χρονικά στιγμή και η αλκοολοκή σύζυγος είναι στο δικό της κόσμο. Η κόρη του από την πρώτη σύζυγο προσπαθεί να βγάλει μια άκρη από όλα αυτά και να αποτρέψει τον πατέρα της από περαιτέρω λανθασμένες ενέργειες. Και αυτό που τελικά πραγματεύεται το έργο είναι... οι αλλαγές. Οι αλλαγές στη ζωή, στις συνήθειες, στη δουλειά, στις μόδες. Ο ερχομός της τηλεόρασης που αλλάζει το σινεμά, η διαφορετικότητα της (τότε) rock 'n' roll νεολαίας, το τέλος των παραδοσιακών music-halls, ο ερχομός των νέων ηθοποιών και σκηνοθετών του british cinema. Και ο Olivier, δουλεύοντας με το νέο βρετανικό αίμα και χρησιμοποιώντας τη νέα γενιά των βρετανών ηθοποιών, έσωσε την καριέρα του και παρέμεινε ο αγαπημένος βρετανός ηθοποιός.

Τους πρώτους τους κινηματογραφικούς ρόλους κάνουν οι Albert Finney, Alan Bates και Joan Plowright. Σε μικρό ρόλο ο πρώτος, τρία χρόνια πριν συνεργαστεί ξανά με τον σκηνοθέτη στο οσκαρικό Tom Jones. Εντύπωση μας προκάλεσε η φοβερή ομοιότητα του νεαρού Bates με τον νεαρό Mel Gibson (με δύο δεκαετίες διαφορά)! Η γνωριμία του Ολίβιε με την 30χρονη Plowright, που υποδύεται την κόρη του, έγινε στο θέατρο (όπου και πρωτοπαίχθηκε το έργο "The Entertainer" πριν γίνει ταινία) και οδήγησε λίγο καιρό μετά στο γάμο τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: