Ψάχνοντας (δηλαδή βλέποντας) όχι και τόσο γνωστές ταινίες (κυρίως παλιές). Και ευκαιρία να θυμηθούμε (ή να γνωρίσουμε) κάποιες κλασικές!

Σάββατο 14 Μαΐου 2011

The Private Life of Sherlock Holmes

Μια διαφορετική προσέγγιση στο πρόσωπο του Σέρλοκ Χολμς, μέσα από τη σεναριακή πένα των Billy Wilder και I.A.L. Diamond. Αφήνοντας κατά μέρος τις κωμικές ταινίες, μας παρουσιάζει εδώ μια άγνωστη (=φανταστική) περιπέτεια του Χολμς, για την οποία κανείς δεν ξέρει τίποτα καθώς ήταν αποτυχημένη, παρά την επιτυχή επίλυση του μυστηρίου. Και όλα αυτά ξεκινάνε επειδή ο Χολμς βαριέται του θανατά, δεν έχει τι να κάνει, οπότε μαζί με τον Γουάτσον δέχονται να βοηθήσουν μια όμορφη κυρία που προσπαθεί να βρει τα ίχνη του εξαφανισμένου άντρα της. Τα ίχνη θα τους οδηγήσουν στη Σκωτία, αντιμέτωπους με κυβερνητικά μυστικά αλλά και κάποιους γερμανούς μοναχούς(!) που έχουν πάρει όρκο σιωπής. Η ταινία The Private Life of Sherlock Holmes έχει μυστήριο, λίγη αγωνία, καλούς πρωταγωνιστές και φυσικά αρκετό «υπόγειο» χιούμορ μαζί με πολλά στοιχεία μετα-μοντερνισμού που νοστιμίζουν το όλο αποτέλεσμα.

Άγνωστη στο ευρύ κοινό η ταινία, να πούμε ότι αποτέλεσε το όνειρο του Wilder για να δημιουργήσει το δικό του επικό έργο. Όταν τελείωσαν τα γυρίσματα είχε πάνω από τρεις ώρες υλικό. Η εταιρεία όμως αποφάσισε να περικόψει σκηνές και να μικρύνει η διάρκειά της. Έτσι καταλήξαμε στην εκδοχή των 125 λεπτών. Οι υπόλοιπες σκηνές θεωρούνται πλέον εξαφανισμένες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: