Ψάχνοντας (δηλαδή βλέποντας) όχι και τόσο γνωστές ταινίες (κυρίως παλιές). Και ευκαιρία να θυμηθούμε (ή να γνωρίσουμε) κάποιες κλασικές!

Τετάρτη 4 Μαΐου 2011

Hangover Square (Ο στραγγαλιστής των γυναικών)

Ο ελληνικός τίτλος «Ο στραγγαλιστής των γυναικών» είναι το θέμα της βρετανικής ταινίας του γερμανικής καταγωγής σκηνοθέτη John Brahm. Ο αγγλικός, Hangover Square, είναι το όνομα της πλατείας στην οποία ζει ο πρωταγωνιστής μας, συνθέτης μουσικής στο επάγγελμα, Laird Cregar. Για τον οποίο μαθαίνουμε με το καλημέρα το πρόβλημα που έχει· κενά μνήμης που δημιουργούνται από αδιευκρίνιστο λόγο και τον ωθούν σε δολοφονικές ενέργειες. Με ατμοσφαιρική σκηνοθεσία, πολύ καλή αναπαράσταση του ομιχλώδους Λονδίνου στις αρχές του 20ου αιώνα (εποχή του γκαζιού!), πολύ καλή ασπρόμαυρη φωτογραφία και εμπνευσμένη μουσική από τον Bernard Herrmann, το μελόδραμα δίνει θέση στο θρίλερ και τούμπαλιν. Η γυναίκα (η νεαρή Linda Darnell που είδαμε σε αρκετά εργάκια τη δεκαετία του '40) που θα μπει στη ζωή του και θα τον εκμεταλλευτεί για να της γράψει μερικά ποπ τραγουδάκια και μετά θα τον «φτύσει», θα είναι ο καταλύτης που θα οδηγήσει στην εκτράχυνση της κατάστασής του. Στο έργο θα δούμε επίσης το γιατρό της αστυνομίας (που υποδύεται ο George Sanders) να προσπαθεί να συνδέσει την ασθένεια του Cregar με τους φόνους στο Λονδίνο, την παρουσίαση του συμφωνικού έργου του Cregar μέσα στις φλόγες αλλά και την γιορτή του Γκάι Φωξ (remember, remember, the 5th of November).

Η ταινία αποτελεί τη δεύτερη συνεργασία του σκηνοθέτη με τους Cregar και Sanders μετά το The Lodger. Αποτελεί όμως και την τελευταία ταινία του επιβλητικού Cregar, ο οποίος πέθανε από καρδιακή ανακοπή μετά το τέλος των γυρισμάτων, αποτέλεσμα της υπερβολικής δίαιτας στην οποία είχε επέλθει για να χάσει κιλά και να είναι πιο εμφανίσημος ως πρωταγωνιστής. Ήταν μόλις 31 χρονών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: