Ψάχνοντας (δηλαδή βλέποντας) όχι και τόσο γνωστές ταινίες (κυρίως παλιές). Και ευκαιρία να θυμηθούμε (ή να γνωρίσουμε) κάποιες κλασικές!

Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2011

Terror on a Train

Μικρή σε διάρκεια ταινία, βρετανικής παραγωγής με αμερικανό πρωταγωνιστή. Το θέμα του έργου Terror on a Train μοιάζει λίγο (είπαμε, λίγο) με αυτό του νέου έργου Unstoppable. Όχι στο ότι υπάρχει τρένο ανεξέλεγκτο, αλλά στο ότι το φορτίο και των δύο τρένων μπορούν να ισοπεδώσουν ολόκληρη πόλη. Στην περίπτωσή μας, το φορτίο είναι βόμβες βυθού που προορίζονται για το Πολεμικό Ναυτικό, αλλά ένα τυπάκι τοποθετεί εκρηκτικό μηχανισμό για λόγους που δεν μαθαίνουμε ποτέ, ακόμα κι όταν τον συλλαμβάνουν. Επιστρατεύεται ο Glenn Ford, που υποδύεται έναν απόστρατο πυροτεχνουργό, και αναλαμβάνει να βρει τον μηχανισμό χωρίς να ξέρει μέσα σε ποια βόμβα βρίσκεται ούτε πόσο χρόνο έχει μέχρι να σκάσει.

Παλιομοδίτικο θριλεράκι, κάτι σαν τη βρετανική απάντηση σε αντίστοιχα αμερικάνικα έργα. Υπερβολική χρήση αγχωτικής μουσικής, ένας παράταιρος γυναικείος ρόλος που ενσωματώθηκε για να μεγαλώσει λίγο η διάρκεια της ταινίας, διαφορετικά θα μιλούσαμε για έργο μεσαίας διάρκειας, αν όχι μικρού μήκους! Το ενδιαφέρων μας εστιάστηκε σε τεχνικά και λειτουργικά ζητήματα, όπως τα τρένα του '50 και η ανταπόκριση της αστυνομίας σε ένα τόσο επικίνδυνο ζήτημα. Η λέξη πάντως «τρομοκρατία», όπως την ξέρουμε σήμερα, ήταν άγνωστη εκείνη την εποχή. Και για την ιστορία να πούμε ότι στις ΗΠΑ κυκλοφόρησε ως "Time Bomb" ενώ στη χώρα ως «2ο γραφείο εν συναγερμό»!

Δεν υπάρχουν σχόλια: