Ψάχνοντας (δηλαδή βλέποντας) όχι και τόσο γνωστές ταινίες (κυρίως παλιές). Και ευκαιρία να θυμηθούμε (ή να γνωρίσουμε) κάποιες κλασικές!

Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2010

Same movies in one year

Με την διένεξη που ξέσπασε μεταξύ των εταιρειών παραγωγής Universal και Sony για δύο ταινίες (Batlle: Los Angeles και Skyline) που πρόκειται να κυκλοφορήσουν σε λίγο καιρό και μοιάζουν σχεδόν σε όλα, ας θυμηθούμε παρόμοια περιστατικά από το παρελθόν. Δηλαδή, παρόμοιες ταινίες, ή ταινίες με παρόμοια θεματολογία, ή ταινίες βασισμένες στην ίδια ιστορία (από τα πρόσφατα χρόνια που θυμόμαστε και καλύτερα) που κυκλοφόρησαν την ίδια χρονιά:

1492: Conquest of Paradise του Ρίντλεϊ Σκοτ με Ζεράρ Ντεπαρτιέ και Christopher Columbus: The Discovery του Τζον Γκλεν με Μάρλον Μπράντο. Και οι δυο το 1992.
→ Βάλθηκαν να κατακτήσουν τον πλανήτη Άρη το 2000 με τα Mission to Mars του Brian de Palm και Red Planet με Βαλ Κίλμερ.
→ Επηρεασμένοι από το Πλατούν(;), την επόμενη χρονιά έσκασαν τα Full Metal Jacket του Κιούμπρικ και το Hamburger Hill του Τζον Ίρβιν.
→ Μέσα στο 1997 σκάσανε δύο ηφαίστεια, στο Dante's Peak και στο Volcano.
→ Πολλές ταινίες με παιδιά που γίνονται μεγάλοι και το αντίστροφο. Το 1988 είδαμε τον Τομ Χανκς στο Big και τον παππού George Burns στο 18 Again.
→ Μικρή χρονική διαφορά στα θαλάσσια καρτούν Finding Nemo και Shark's Tale. Με διαφορά όμως κερδίζει το πρώτο.
→ Το '98 θυμηθήκαμε για τα καλά τον Β' Παγκόσμιο πόλεμο με τα Saving Private Ryan και A Thin Red Line.
→ Το '98 επίσης είδαμε το τέλος του κόσμου να έρχεται με τα Deep Impact και Armageddon.
→ Το '95 η ταινία Babe έφτασε μέχρι τα όσκαρ. Ποιος θυμάται ότι υπήρχε μία ακόμα ταινία με ένα γουρούνι που μιλούσε και λεγόταν Gordy!
→ To '96 έσκασαν δύο τυφώνες: ο κινηματογραφικός Twister και ο τηλεοπτικός Tornado!
→ Με διαφορά λίγων μηνών κυκλοφόρησαν οι ταινίες για τον Τρούμαν Καπότε, η Capote το 2005 και η Infamous το '06.
→ Φαντάσματα και κακό στις διάσημες πλέον ταινίες από το 1999 Sixth Sense με Μπρους Γουίλις και Stir of echoes με Κέβιν Μπέικον.
→ Και οι δύο πρόσφατες ταινίες με τους μάγους/ταχυδακτυλουργούς: The prestige και ο φτωχός συγγενής Illusionist.
→ Ακόμα και το σωτήριον έτος 1965 βγήκαν δύο βιογραφικές ταινίες για τη platinum blonde Jean Harlow, τη σούπερσταρ της δεκαετίας του '30. Και τα δυο έργα είχαν τον τίτλο... Harlow!
→ Με λίγους μήνες διαφορά, οι ταινίες Επικίνδυνες σχέσεις και Valmont βασισμένες στο ίδιο γαλλικό βιβλίο του 18ου αιώνα!

...και πόσα άλλα που μου διαφεύγουν τώρα!

4 σχόλια:

Chris Karpis είπε...

Πολύ ενδιαφέρουσα η λίστα σου, και πολύ μεγάλες οι γνώσεις σου για τον κινηματογράφο, πράγμα που φυσικά έχω διαπιστώσει εδώ και πολύ καιρό μέσα απο το φοβερό αυτό blog !

Τα θερμά μου συγχαρητήρια !

zisis είπε...

Να 'σαι καλά, φίλε μου curious_ape009!

Ανώνυμος είπε...

Επίσης την ίδια χρονιά (ή με μικρή χρονική απόσταση) κυκλοφόρησαν το "Βαλμόν" του Φόρμαν και οι "Επικίνδυνες Σχέσεις" του Φρίαρς...

Νίκος Ζ.

zisis είπε...

Πολύ σωστός, ο Νίκος. Προστέθηκε στη λίστα!