Ψάχνοντας (δηλαδή βλέποντας) όχι και τόσο γνωστές ταινίες (κυρίως παλιές). Και ευκαιρία να θυμηθούμε (ή να γνωρίσουμε) κάποιες κλασικές!

Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2010

Salt of the Earth

Ταινία με ολίγη σχετική θεματολογία με τα τρέχοντα γεγονότα στη Χιλή. Ποια είναι αυτή; Εργάτες ορυχείων κάπου στο Μεξικό, κοντά στα σύνορα με τις ΗΠΑ, έχουν να αντιμετωπίσουν ατυχήματα, προβλήματα με την ασφάλειά τους, προβλήματα υγιεινής στα σπίτια/παράγκες που τους παρέχει η εταιρεία. Ο κόμπος θα φτάσει στο χτένι και ο μοναδικός τρόπος για να επιβιώσουν θα είναι η απεργία. Η εταιρεία μαζί με τα μέσα εξουσίας (αστυνομία, δικαστές) θα προσπαθήσει να διασπάσει την πολυήμερη απεργία τους. Όταν έρθει η δικαστική απόφαση που κρίνει παράνομη την απεργία τους, θα αναλάβουν την πικετοφορία οι γυναίκες τους, βάζοντας τους άντρες να κρατήσουν τα παιδιά και να κάνουν τις δουλειές στο σπίτι. Ο αγώνας κρίνεται από την τόλμη και τις καίριες επιλογές την κατάλληλη στιγμή. Επειδή δεν πρόκειται μόνο για τη δικιά τους επιβίωση, αλλά και το μέλλον των παιδιών τους, που αυτά είναι Το αλάτι της Γης.

Η ταινία γυρίστηκε στο Νέο Μεξικό των Η.Π.Α., από αμερικανούς συντελεστές που είχαν μπει στη Μαύρη Λίστα του Χόλιγουντ από τον γερουσιαστή Μακάρθι. Οι περισσότεροι ηθοποιοί που συμμετείχαν ήταν ερασιτέχνες και κάποιοι εργαζόμενοι από τα ορυχεία από όπου προέκυψε η (βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα) ιστορία. Οι περιπέτειές τους, μέχρι να ολοκληρωθούν τα γυρίσματα και μετά που προσπαθούσαν να την προβάλουν, ατελείωτες. Πρόκειται πραγματικά για το μοναδικό φιλμ που λογοκρίθηκε στις Η.Π.Α. Η ιστορία του έργου θα είναι πάντα επίκαιρη, όπου υπάρχουν αδικίες και ανομίες. Διαβάστε επιπλέον στο cine.gr και δείτε ολόκληρη την ταινία ακόμα και στο youtube, αφού πλέον έχουν εκπέσει τα πνευματικά της δικαιώματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: