Ψάχνοντας (δηλαδή βλέποντας) όχι και τόσο γνωστές ταινίες (κυρίως παλιές). Και ευκαιρία να θυμηθούμε (ή να γνωρίσουμε) κάποιες κλασικές!

Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2010

Carnival of Souls


Μία από τις πιο κλασικές ταινίες της... δεύτερης κατηγορίας αποτελεί πλέον η μοναδική μεγάλου μήκους δημιουργία του Herk Harvey με τίτλο Carnival of Souls. Για άλλους, αποτελεί τον πρωταθλητή των b-movie έργων. Αν κάποιος κάτσει να το δει ως ένα σοβαρό έργο, τότε θα απογοητευτεί οικτρά από τις μετριότατες και άνευρες (και... βγάλε) ερμηνείες. Αν όμως κάτσει να το δει χωρίς απαιτήσεις, θα τον κερδίσει η μυστηριακή ατμόσφαιρα, θα τον ανατριχιάσει η μουσική του εκκλησιαστικού οργάνου και η μιάμιση ώρα της προβολής δεν θα πάει χαμένη. Υποκειμενικός τρόμος, ατμοσφαιρική ταινία με μυστήριο, ένας περίεργος τύπος που στοιχειώνει την πρωταγωνίστρια, μια πρωταγωνίστρια που ώρες-ώρες χάνει την αίσθηση του αληθινού κόσμου, είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά που έκαναν αργότερα διάσημη την ταινία. Στην εποχή της, φυσικά, είχε μηδενική αναγνώριση. Με τα χρόνια απέκτησε την ταμπέλα καλτ και οι θαυμαστές του έργου αυξήθηκαν. Τα δικαιώματά του έργου έχουν εκπέσει και έτσι μπορείτε να τη βρείτε ελεύθερα σε διάφορες εκδοχές. Η εκδοχή, όμως, της Criterion απλά δεν παίζεται από εικόνα και ήχο.

5 σχόλια:

Chris Z. είπε...

Αριστούργημα φίλε.
Καλησπέρα...

argiris-cinefil είπε...

Όχι μόνο θα συμφωνήσω με τον φίλο Chris αλλά κι επαυξάνω. Είναι μία από τις αγαπημένες μου ταινίες.

Έχω μεγάλη αδυναμία σε αυτά τα cult b-movies και πόσο δε μάλιστα όταν αυτά ανήκουν στον χώρο του μεταφυσικού τρόμου. Όντως ίσως πρόκειται για τον πρωταθλητή των b-movie, μαζί με την άλλη μεγάλη μου αδυναμία το “Night of the Living Dead”.

Όποιος κάτσει να το δει με τις συνήθεις επιταγές ενός mainstream έργου, αυτός θα χάσει. Εμείς οι υπόλοιποι που αφαιθήκαμε στην μυσταγωγική, υπαινικτική, τρομακτική, και απόκοσμη ατμόσφαιρα της ταινίας, γίναμε αυτόπτες μάρτυρες μιας ανεπανάληπτης κινηματογραφικής εμπειρίας και μ’ ένα φινάλε, απλά αξέχαστο!

5: Αριστούργημα

0: Κακή / 1: Μετριότατη / 2: Απλώς ενδιαφέρον / 3: Καλή / 4: Πολύ καλή / 5: Αριστούργημα

Chris Karpis είπε...

Σίγουρα καταλαβαίνεις όλες τις αδυναμίες της ταινίας (ηθοποιία, σεναριακές "λακκούβες", εφέ κτλ...), αλλά έχει μία παράξενη γοητεία που σε πιάνει κατ'ευθείαν. Μου άρεσε πολύ !

zisis είπε...

Βλέπω ότι σας αρέσουν αυτά τα b-movies. Έχω και κάτι Roger Corman στα σκαριά, οπότε θα τα ξαναπούμε λίαν συντόμως...

Giannis είπε...

Μπορείτε νa διαβάσετε εδώ: http://www.avclub.gr/forum/showthread.php?t=23376&page=5
την δική μου γνώμη για την ταινία. (Ψευδώνυμο: Oldman)