Ψάχνοντας (δηλαδή βλέποντας) όχι και τόσο γνωστές ταινίες (κυρίως παλιές). Και ευκαιρία να θυμηθούμε (ή να γνωρίσουμε) κάποιες κλασικές!

Δευτέρα 12 Ιουλίου 2010

Trapeze (Βαριετέ)


Η λέξη trapeze σημαίνει τη μπάρα που κρέμεται από σχοινιά, το εργαλείο κυρίως των ακροβατών. Η ταινία λοιπόν Trapeze ασχολείται με την ιστορία δύο ακροβατών. Ο ένας είναι ο παλαίμαχος Μάικ Ριμπλ (Burt Lancaster) που τραυματίστηκε επιχειρώντας το τριπλό άλμα και τώρα δουλεύει ως εργάτης σε διάσημο τσίρκο του Παρισιού. Ο άλλος είναι ο νεαρός Τίνο Ορσίνι (Tony Curtis) που έχει μεγάλο ταλέντο και όρεξη για δουλειά. Θέλει να πείσει τον Ριμπλ να γίνει ο δάσκαλός του ώστε να επιχειρήσει κι αυτός το τριπλό άλμα, το οποίο έχουν πετύχει μόνο έξι άτομα στον κόσμο όλα τα χρόνια. Τη μεταξύ τους επαγγελματική σχέση θα προσπαθήσει να επωφεληθεί η Λόλα (Gina Lollobrigida) και να γίνει διάσημη ως η τρίτη της παρέας. Στην αρχή θα την πέσει στον Ριμπλ ο οποίος όμως θα τη διώξει κακήν κακώς. Μετά θα φλερτάρει το νεαρό Ορσίνι, ο οποίος θα δαγκώσει τη λαμαρίνα και θα γίνει το σκυλάκι της, καταφέρνοντας να διαλύσει τη φιλία τους και να φτάσει στο τσακ να διαλύσει την καριέρα τους από τον εγωισμό της και μόνο.

O Carol Reed δημιούργησε μια πολύ καλή ταινία για τον κόσμο του τσίρκου δίνοντας έμφαση φυσικά στους ριψοκίνδυνους ακροβάτες. Ο Burt Lancaster βρήκε ευκαιρία να θυμηθεί το παρελθόν του, όταν δούλευε δηλαδή ως ακροβάτης σε τσίρκο πολύ καιρό πριν τραυματιστεί και το γυρίσει σε ηθοποιός. Τις περισσότερες σκηνές του τις γύρισε μάλιστα ο ίδιος χωρίς κασκαντέρ. Γυρισμένη στο θρυλικό Cirque d'Hiver, για πολλούς θεωρείται η καλύτερη ταινία για τον κόσμο των τσίρκο. Άλλοι πάλι μπορούν να θεωρούν καλύτερο το The Greatest Show on Earth/Το όγδοο θαύμα του Cecil B. Demille, εδώ όμως έχουμε να κάνουμε με ταινία επικεντρωμένη στο δράμα των χαρακτήρων και λιγότερο στο σόου. Τους δύο αυτούς ηθοποιούς πάντως θα τους θυμόμαστε καλύτερα από την επόμενη συνεργασία τους, το Sweet Smell of Success/Σκοτεινοί δολοφόνοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: