Ψάχνοντας (δηλαδή βλέποντας) όχι και τόσο γνωστές ταινίες (κυρίως παλιές). Και ευκαιρία να θυμηθούμε (ή να γνωρίσουμε) κάποιες κλασικές!

Παρασκευή 9 Ιουλίου 2010

The Inner Life of Martin Frost

Στο μυθιστόρημα του Paul Auster «Το Βιβλίο των Ψευδαισθήσεων» (Book of Illusions, εκδ. Ζαχαρόπουλος) ο αφηγητής αναλαμβάνει να γράψει ένα βιβλίο για τον Έκτορα Μαν, έναν (φανταστικό) ηθοποιό του βωβού κινηματογράφου που γύρισε δώδεκα κωμωδίες μικρού μήκους πριν 70 χρόνια και, πάνω που άρχισε να γίνεται διάσημος, απλά εξαφανίστηκε. Στην πορεία του βιβλίου, και ύστερα από πολλές άλλες ιστορίες, θα τον βρει ετοιμοθάνατο στο Νέο Μεξικό. Εκεί θα δει ότι έχει γυρίσει μερικές ακόμα ακυκλοφόρητες ταινίες. Η τελευταία που θα δει ο αφηγητής μας είναι η The Inner Life of Martin Frost, την οποία περιγράφει λεπτομερώς στο βιβλίο και είναι σαν να διαβάζουμε εμείς το σενάριο.

Αυτήν την ταινία αποφάσισε να μεταφέρει ο ίδιος ο Auster στο πανί και το αποτέλεσεμα είναι η ομότιτλη ταινία, τοποθετημένη στο σήμερα. Ο συγγραφέας Martin Frost απομονώνεται σε ένα εξοχικό σπίτι των φίλων του για να ξεκουραστεί ύστερα από την ολοκλήρωση του τελευταίου του βιβλίου. Το επόμενο πρωινό όμως θα ξυπνήσει με μια άγνωστη γυναίκα δίπλα του στο κρεβάτι, την Κλερ. Αυτή θα ισχυριστεί ότι είναι ξαδέρφη του φίλου του και έτσι θα ξεκινήσει η περίεργη ιστορία που θα οδηγήσει φυσικά στον έρωτα, αφού περπατήσουμε και στα μονοπάτια της φαντασίας και του μυστηρίου. Στα πρώτα 45 λεπτά του έργου ξετυλίγεται η ιστορία που γράφει στο βιβλίο του ο Auster και ολοκληρώνεται. Στα υπόλοιπα 45 η φαντασία του Auster φουντώνει προσπαθώντας να μας εξηγήσει τι έγινε και τι θα γίνει. Αν δεν είχα διαβάσει το βιβλίο δεν ξέρω αν θα καθόμουνα να παρακολουθήσω το έργο. Έχει μια περίεργη γοητεία αυτή η φαντασία μέσα σε γήινα, ρεαλιστικά πλαίσια, οι ερμηνείες είναι ικανοποιητικές από τους David Thewlis και Irène Jacob και η κόρη του συγγραφέα Sophie Auster είναι αρκετά όμορφη και ταλαντούχα τραγουδίστρια, αλλά συνολικά το έργο μακρηγορούσε. Εν τέλει, άλλο να περιγράψεις το έργο σε ένα βιβλίο και ο αναγνώστης να το πλάσει όπως θέλει με τη φαντασία του και άλλο να προσπαθήσεις να το οπτικοποιήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: