Ψάχνοντας (δηλαδή βλέποντας) όχι και τόσο γνωστές ταινίες (κυρίως παλιές). Και ευκαιρία να θυμηθούμε (ή να γνωρίσουμε) κάποιες κλασικές!

Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2010

Border Incident (Εμπόριο ανθρώπων)

«Εμπόριο ανθρώπων» λέει ο ελληνικός τίτλος και αυτό ακριβώς μάς παρουσιάζει η ταινία Border Incident παραγωγής 1949 από την MGM. Με μια... εγκυκλοπαιδική εισαγωγή, ο αφηγητής παρουσιάζει το εργατικό θέμα στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού: κάθε μέρα περνούν νόμιμα τα σύνορα εκατοντάδες εργάτες (κοινώς μπρασέρος) για να δουλέψουν στα χωράφια των αμερικανών μεγαλοκτηματιών. Όσοι δεν τα καταφέρνουν νόμιμα, βρίσκουν τον τρόπο και την αμερικάνικη χείρα βοηθείας ώστε να μπουν παράνομα και να δουλέψουν φυσικά παράνομα με χαμηλό κόστος στα χωράφια. Στην επιστροφή τους, θανατώνονται από Μεξικανούς κακοποιούς που τους κλέβουν και τα λίγα έσοδα που βγάλανε. Συστήνεται λοιπόν μια επιτροπή από αμερικανούς και μεξικανούς αξιωματούχους και αποφασίζουν να βάλουν δύο κρυφούς πράκτορες στο παιχνίδι των λαθρομεταναστών, έναν από κάθε πλευρά. Τον ένα υποδύεται ο μεξικανός ηθοποιός (με μεγάλη θητεία στο Χόλιγουντ) Ricardo Montalban και τον άλλο ο αμερικανός ηθοποιός George Murphy (που αργότερα εκλέχθηκε και γερουσιαστής για έξι χρόνια). Όλα αυτά στα πρώτα 5-10 λεπτά και αμέσως σκέφτεσαι ότι θα δεις κάποια βαρετή δραματική ταινία. Από κει και πέρα όμως η ταινία παίρνει το σκοτεινό δρόμο της και με οδηγό τον οξυδερκή σκηνοθέτη Anthony Mann παρακολουθούμε το σκληρό πρόσωπο της ζωής· την εκμετάλλευση (σχεδόν κακοποίηση) των αθώων μπρασέρος, το τι κάνει κάποιος για το εύκολο κέρδος, τους μηχανισμούς που έχουν στήσει γύρω από αυτό το παράνομο κύκλωμα. Κάποια στιγμή προς το τέλος, η αληθινή ταυτότητα του αμερικανού πράκτορα θα ανακαλυφθεί και θα βρει φρικτό θάνατο, πρωτοφανούς βιαιότητας για την εποχή που γυρίστηκε το έργο.

Κάποιος είπε ότι η ταινία δεν δείχνει το αληθινό πρόβλημα των συνόρων όπως το ξέρουμε σήμερα, με το λαθρεμπόριο λευκής σαρκός, ναρκωτικών και όπλων. Ότι η συνεργασία των αμερικανών αρχών με τις «αδιάφθορες» μεξικάνικες αποτελεί σκέτη φαντασία. Σίγουρα, αλλά πάλι αποτελεί μια πολύ τολμηρή ταινία για την εποχή της, με έξοχη φωτογραφία και δυναμική σκηνοθεσία που αξίζει να ανακαλύψετε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: