Ψάχνοντας (δηλαδή βλέποντας) όχι και τόσο γνωστές ταινίες (κυρίως παλιές). Και ευκαιρία να θυμηθούμε (ή να γνωρίσουμε) κάποιες κλασικές!

Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2009

Vanishing Point (Σαν Φρανσίσκο, ώρα μηδέν)

Μετά το Μπούλιτ και τα αυτοκινητο-κυνηγητά μέσα στην πόλη, ήρθε η ταινία με τα κυνηγητά εκτός. Η ταινία Vanishing Point που κυκλοφόρησε το 1971 είναι η επιτομή των ταινιών καταδίωξης με αυτοκίνητα. Με ένα Ντοντζ Τσάλεντζερ ο αντιήρωας με το όνομα Κοβάλσκι τρέχει σα μανιασμένος και περνάει 3 πολιτείες για να βρει τελικά το πεπρωμένο του. Στο πλευρό του, ο τυφλός ραδιοφωνικός παραγωγός που υποδύεται ο Cleavon Little, ο οποίος τον «νιώθει» και τον καταλαβαίνει, τον εμψυχώνει και τον προειδοποιεί μεταδίδοντας χρήσιμες πληροφορίες που πιάνει από τους αστυνομικούς ασυρμάτους. Πρωταγωνιστής ο Barry Newman, έναν ηθοποιό που τον θυμόμαστε μόνο από τη συμμετοχή του στην ταινία The Limey του Steven Soderbergh.

Ίσως πρόκειται για μια από τις καλύτερες ταινίες της εποχής. Σίγουρα πάντως θεωρείται η κορωνίδα των ταινιών καταδίωξης, η οποία «έφτιαξε» τους κανόνες για αυτό το κινηματογραφικό είδος. Αποτυχημένη στην εποχή της, σήμερα θεωρείται ο ορισμός της καλτ ταινίας. Θορυβώδης από τον ήχο των μηχανών, με φοβερή φωτογραφία και μουσική, το αλληγορικό αυτό έργο αντανακλά την εποχή της, εποχή έντονων αμφισβητήσεων και απελευθέρωσης. Αναφορά στην ταινία έκαναν οι βρετανοί του Top Gear σε μια εκπομπή με αμερικάνικα αυτοκίνητα, με τα οποία τρέξανε στους ίδιους δρόμους και στην ίδια έρημο της Νεβάδα. Επίσης, το βίντεο-κλιπ "Show me how to live" των Audioslave αποτελεί έναν φόρο τιμής στην ταινία, για να μην πούμε ότι είναι απλά μια 5λεπτη αντιγραφή. Οι περισσότερες εικόνες είναι αυτούσιες σκηνές της ταινίας, στις οποίες ενσωματώθηκαν σκηνές του συγκροτήματος και έτσι απλά προέκυψε το βίντεο. Και όσον αφορά το Death Proof του μεσιέ Ταραντίνο (ειδικότερα το δεύτερο μισό της), δεν νομίζω ότι χρειάζονται περισσότερα σχόλια.

2 σχόλια:

Annie_Hall είπε...

Λατρεμένη ταινία. Ταχύτητα, σκόνη, ο Κοβάλσκι(μια φίλη μου λέει ότι μοιάζει στο Μαλεζάνι) και φυσικά η Dodge!

Από τις καλύτερες του είδους

Chris Karpis είπε...

Φοβερή ταινία !

Bulliitt - Vanishing Point - Duel οι 3 καλύτερες με καταδιώξεις, κατά τη γνώμη μου.