Ψάχνοντας (δηλαδή βλέποντας) όχι και τόσο γνωστές ταινίες (κυρίως παλιές). Και ευκαιρία να θυμηθούμε (ή να γνωρίσουμε) κάποιες κλασικές!

Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2009

Two for the Seesaw (Στο παιχνίδι της μοναξιάς)

Ανάμεσα στα οσκαρικά West wide story και Μελωδία της ευτυχίας και ένα χρόνο πριν τον τρομαχτικό Στοιχειωμένο πύργο, ο Robert Wise ασχολήθηκε με τη μεταφορά του θεατρικού έργου Two for the Seesaw. Η σωστή μετάφραση θα ήταν «η τραμπάλα θέλει δύο» αλλά προτιμήθηκε από τους έλληνες μεταφραστές ο άνωθεν και πιο ευκολοερμήνευτος τίτλος. Το έργο πρόκειται για τη μοναξιά, την εύρεση του σωστού έταιρου ήμιση, τη σχέση των δύο φύλων, τους όρους με τους οποίους δουλεύει καλύτερα αυτή η σχέση. Ο Robert Mitchum, δικηγόρος στο επάγγελμα, έρχεται στη Νέα Υόρκη από τη μακρινή Ομάχα για να ξεφύγει από το ασφυκτικό περιβάλλον που δημιουργήθηκε με την απόφαση να χωρίσει τη γυναίκα του. Γνωρίζει τη δασκάλα χορού Shirley MacLaine και συνάπτει μαζί της μια περίεργη σχέση εξάρτησης και εξαρτώμενου. Ο καθένας θέλει να γεμίσει το δικό του εσωτερικό «κενό» και να νιώσει χρήσιμος στον άλλο. Όμως, όπως όλες σχεδόν οι ανθρώπινες σχέσεις, έτσι κι στην περίπτωσή μας θα προκύψουν προβλήματα, εγωιστικής φύσης ως επί τω πλείστον. Το μελαγχολικό αυτό έργο θα μπορούσε με λίγη μικρότερη διάρκεια να θεωρηθεί ένα ξεχασμένο διαμαντάκι του παρελθόντος. Είναι έτσι κι αλλιώς μια πολύ καλή ταινία με τους δύο σταρ να κρατάνε ολόκληρη την ταινία στους ώμους τους. Ήταν υποψήφια για όσκαρ φωτογραφίας και τραγουδιού. Ήταν βασισμένο στο θεατρικό που έγραψε ο William Gibson, ο οποίος είδε την ίδια χρονιά ένα δεύτερο έργο του να γίνεται ταινία, το Miracle worker. Τους αντίστοιχους ρόλους στο σανίδι ερμήνευσαν οι Henry Fonda και Anne Bancroft.

2 σχόλια:

Mogr είπε...

Δυνατο ντουετο, διαλογοι που αγγιζουν, προσωπικα, την ταινια τη θεωρω εφαμιλλη με τις πιο γνωστες, τις "μεγαλες" ταινιες του Wise.

zisis είπε...

Αγαπημένες όλες σχεδόν οι ταινίες του Wise. Έτσι πρόχειρα, δεν θυμάμαι καμία να μ'έχει απογοητεύσει.

Cheers!