Ψάχνοντας (δηλαδή βλέποντας) όχι και τόσο γνωστές ταινίες (κυρίως παλιές). Και ευκαιρία να θυμηθούμε (ή να γνωρίσουμε) κάποιες κλασικές!

Σάββατο 8 Αυγούστου 2009

The Stunt Man

If God could do the tricks that we can do, he'd be a happy man!

Όνειρο ζωής για τον μπι-μουβά σκηνοθέτη Richard Rush να γυρίσει σε ταινία το βιβλίο του Paul Brodeur. Του πήρε εννιά χρόνια, η ταινία γυρίστηκε το 1978 αλλά κυκλοφόρησε το 1980 επειδή έτσι γούσταρε η Fox, η εταιρία παραγωγής. Ο Rush βρήκε το πρωταγωνιστικό ζευγάρι που ήθελε (τον Peter O'Toole ως σκηνοθέτη και τον άγνωστο Steve Railsback στο ρόλο του κασκαντέρ) και περίμενε ενάμιση χρόνο μέχρι να είναι και οι δύο διαθέσιμοι. Στο περίμενε, είχε την ευκαιρία να γυρίσει την ταινία με τους Sean Connery, ή/και Jeff Bridges, ή/και George C. Scott ή/και Martin Sheen. Πάντως, ο μεσιέ O'Toole βρήκε μια καλή ταινία, πολλά χρόνια μετά, για να μας ξαναπαρουσιάσει το ταλέντο του. Άσχετα αν την ίδια χρονιά έπαιξε και στον... Καλιγούλα!

Η ταινία The Stunt Man αποτελεί ένα πρώτης τάξης έργο γύρω από τη σχέση του σκηνοθέτη με τα... πιόνια του, την τέχνη του σινεμά, ή καλύτερα την τεχνική της μαγείας του σινεμά. Αποτελεί μία από τις καλύτερες ταινίες με θέμα «ταινία μέσα σε ταινία», και το μεταμοντέρνο θέμα της αποτελεί πλέον μάθημα σε σχολές. Ο σκηνοθέτης συγχέει τον κασκαντέρ του και η ταινία συγχέει εμάς. Ο πρωταγωνιστής μας, βετεράνος του Βιετνάμ, βρίσκεται κυνηγημένος από την αστυνομία και στην προσπάθειά του να ξεφύγει πέφτει πάνω στα γυρίσματα της αντιπολεμικής ταινίας του O'Toole. Όλως τυχαίως(!) πεθαίνει ο βασικός κασκαντέρ και ο σκηνοθέτης με το διορατικό μάτι τού δίνει τη δουλειά γνωρίζοντας ότι μπορεί να τον βάλει να κάνει τα πάντα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: