Ψάχνοντας (δηλαδή βλέποντας) όχι και τόσο γνωστές ταινίες (κυρίως παλιές). Και ευκαιρία να θυμηθούμε (ή να γνωρίσουμε) κάποιες κλασικές!

Κυριακή 16 Αυγούστου 2009

The Fugitive (Ο σταυρός του μαρτυρίου)

Σε μια φανταστική χώρα της Κεντρικής Αμερικής, οι ιερείς διώκονται και εκτελούνται από το στρατιωτικό καθεστώς που κυβερνάει τη χώρα. Ο τελευταίος που έχει απομείνει δεν σκοπεύει να φύγει και προσπαθεί να επαναλειτουργήσει την εκκλησία του. Όμως οι στρατιωτικοί τον κυνηγάνε και αναγκάζεται να γίνει φυγάς.

Αυτή είναι σε γενικές γραμμές η ιστορία της ταινίας The Fugitive. Βασισμένη στο βιβλίο "The Power and the Glory" του Graham Greene («Η δύναμη και η δόξα», εκδόσεις Ζαχαρόπουλος), η ταινία σκηνοθετήθηκε από τον John Ford και δεν έχει καμία σχέση με όσα είχε κάνει μέχρι τότε ο δημιουργός. Δεν πρόκειται ούτε για περιπέτεια ούτε για ταινία δράσης. Είναι μια ταινία με έντονο θρησκευτικό στοιχείο και πολλούς συμβολισμούς (εξ ου και ο ελληνικός τίτλος «Ο σταυρός του μαρτυρίου»), με αργή εξέλιξη της πλοκής, για να μην πω κουραστική. Όμορφη ασπρόμαυρη φωτογραφία από τον διάσημο μεξικανό φωτογράφο Gabriel Figueroa, που στην σχεδόν πενηντάχρονη καριέρα του φωτογράφησε πάνω από 200 ταινίες. Μεταξύ αυτών και τις περισσότερες του Λούις Μπουνιουέλ.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Αυτό μου φαίνεται πολύ ενδιαφέρον. Θα το ψάξουμε με τον Μάικλ οπωσδήποτε.