Ψάχνοντας (δηλαδή βλέποντας) όχι και τόσο γνωστές ταινίες (κυρίως παλιές). Και ευκαιρία να θυμηθούμε (ή να γνωρίσουμε) κάποιες κλασικές!

Πέμπτη 4 Ιουνίου 2009

The Red Badge of Courage (Νικηφόρα επέλασις)

Άλλη μια πολεμική ταινία, αυτή τη φορά από την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού. Μεταφερόμαστε στα χρόνια του εμφυλίου και παρακολουθούμε την αγωνία ενός λόχου αναμένοντας να πάρουν το βάπτισμα του πυρός. Παρακολουθούμε κυρίως τον νεαρό Audie Murphy, ο οποίος είναι φοβισμένος και λιγόψυχος. Η ώρα της μάχης έρχεται και αυτός προσπαθεί να κρυφτεί και να το σκάσει. Αργότερα, μετά την εχθροπραξία, βρίσκει τους συνστρατιώτες του τραυματισμένους και σακατεμένους. Βλέποντας τα αίματα, καταλαβαίνει ότι αυτοί κατάφεραν και απέκτησαν με το σπαθί τους το Κόκκινο Σήμα της Γενναιότητας και από δω και πέρα θα αναπαυτούν και θα γυρίσουν σπίτι. Σιγά-σιγά το θάρρος εμποτίζεται μέσα του και στην επόμενη αποστολή, μια αποστολή αυτοκτονίας, ορμάει χωρίς μυαλό αλλά με περίσσεια γενναιότητα, εμψυχώνει τον λόχο με το παράδειγμά του και μαζί κερδίζουν τη μάχη.

Η ταινία The Red Badge of Courage, που έχει διάρκεια λιγότερη από 70 λεπτά, φέρει τη σκηνοθετική σφραγίδα του John Huston, ο οποίος με έντονα κοντινά πλάνα αποτυπώνει θαυμάσια την ψυχολογία των στρατιωτών, τους φόβους τους και τις έγνοιές τους. Βασίστηκε στο ομότιτλο και διάσημο βιβλίο του Stephen Crane, ενός βιβλίου για τον Αμερικανικό Εμφύλιο που εκθιάστηκε από όλον τον κόσμο για τη ρεαλιστική του γραφή. Σημειώστε πάντως ότι ο συγγραφέας γεννήθηκε μετά το τέλος του πολέμου!

Δεν υπάρχουν σχόλια: