Ψάχνοντας (δηλαδή βλέποντας) όχι και τόσο γνωστές ταινίες (κυρίως παλιές). Και ευκαιρία να θυμηθούμε (ή να γνωρίσουμε) κάποιες κλασικές!

Δευτέρα 29 Ιουνίου 2009

The Horse's Mouth

Γλυκόπικρη κωμωδία γύρω από τη ζωή ενός ζωγράφου που έχει αφοσιωθεί αποκλειστικά στο έργο του και δεν νοιάζεται για τίποτα άλλο. Ζει σε βάρκα, κοροϊδεύει τους ανθρώπους και τους χρησιμοποιεί για να τους πάρει λίγα λεφτά. Μπορεί να είναι δύστροπος, μπορεί κάποιοι να τον χαρακτηρίσουν αντικοινωνικό, είναι όμως πλακατζής και γενικά έχει αποφασίσει ότι θέλει να ζήσει για την τέχνη και μόνο. Α! Να πούμε ότι έχει μανία με... τα πόδια!

Η ταινία The Horse's Mouth είναι ένα σχέδιο ζωής για τον Alec Guinness, ο οποίος έγραψε το σενάριο που ήταν βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο του Ιρλανδού Joyce Cary, έπεισε τον σκηνοθέτη Ronald Neame να ασχοληθεί και πρωταγωνίστησε φυσικά, δημιουργώντας μια απίστευτη περσόνα, για άλλη μια φορά. Ο διάσημος ηθοποιός κέρδισε το βραβείο ερμηνείας στο φεστιβάλ της Βενετίας και απέσπασε μια υποψηφιότητα για όσκαρ καλύτερου σεναρίου. Διάφορα: ο νεαρός συμπρωταγωνιστής Mike Morgan πέθανε λίγες μέρες πριν ολοκληρωθούν τα γυρίσματα από μηνιγγίτιδα, όντας 30 μόλις χρονών. Οι πίνακες που εμφανίζονται στην ταινία είναι έργα του τότε άσημου εξπρεσιονιστή ζωγράφου John Bratby, ο οποίος θα «ανέβαινε» ύστερα από χρόνια, έχοντας και τη βοήθεια του Paul McCartney.

Δεν υπάρχουν σχόλια: