Ψάχνοντας (δηλαδή βλέποντας) όχι και τόσο γνωστές ταινίες (κυρίως παλιές). Και ευκαιρία να θυμηθούμε (ή να γνωρίσουμε) κάποιες κλασικές!

Σάββατο 16 Μαΐου 2009

The Westerner (Ο λέων της δύσης)

Περισσότερο μια ταινία του μεγαλοπαραγωγού Samuel Goldwyn και λιγότερο μια ταινία του σκηνοθέτη William Wyler (σκεφτείτε επίσης ότι ο παραγωγός έχει το τελευταίο credit). Η ταινία The Westerner είναι μια φανταστική ιστορία που περιλαμβάνει πραγματικές καταστάσεις και μερικά υπαρκτά πρόσωπα, όπως αυτό του πασίγνωστου Judge Roy Bean. Σ' αυτό το ρόλο βλέπουμε τον μεγάλο καρατερίστα Walter Brennan να δίνει μια από τις καλύτερες ερμηνείες του κερδίζοντας μάλιστα το τρίτο του όσκαρ β' ανδρικού ρόλου. Πρωταγωνιστής ο Gary Cooper σε μυθοπλαστικό ρόλο. Συλλαμβάνεται για κλοπή αλόγου, οδηγείται στο δικαστή και το μόνο που μένει είναι από κει να οδηγηθεί στην κρεμάλα. Καταλαβαίνει όμως το «κόλλημα» του δικαστή για τη διάσημη καλλιτέχνιδα Lily Langtry και «παίζει» μαζί του λέγοντάς του ότι τη γνωρίζει προσωπικά και έτσι καταφέρνει να αποσοβήσει τα χειρότερα, για λίγο έστω. Ο δικαστής τού γίνεται κολλιτσίδα επειδή θέλει να μάθει τα πάντα για την Λίλι και ταυτόχρονα συνεχίζει υποκινεί τον πόλεμο μεταξύ των κτηνοτρόφων και των αγροτών που περιφράσουν τα χωράφια τους, υπερασπίζοντας φυσικά τους πρώτους. Ο Cooper θα προσπαθήσει να συμβιβάσει και να λύσει τις διαφορές τους αλλά ο λύκος όσο γερνάει, λένε, δεν αλλάζει την κεφαλή του.

Το πρώτο μισό του έργου ξεκινάει αρκετά διασκεδαστικά, θα λέγαμε, με τους δύο πρωταγωνιστές να έχουν φοβερή χημεία αλλά το δεύτερο αλλάζει πλώρη και οδεύει προς πιο δραματικά μονοπάτια. Εν τέλει, η ταινία έχει μια αρκετά παλιομοδίτικη αισθητική μεν, αλλά δε, το σύνολο είναι πολύ καλό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: