Ψάχνοντας (δηλαδή βλέποντας) όχι και τόσο γνωστές ταινίες (κυρίως παλιές). Και ευκαιρία να θυμηθούμε (ή να γνωρίσουμε) κάποιες κλασικές!

Τρίτη 19 Μαΐου 2009

The Long Goodbye (Μια σφαίρα, ένα αντίο)

Μετά την επιτυχία του MASH, ο Robert Altman γυρνούσε τη μια ταινία μετά την άλλη τη δεκαετία του '70 και ενεπλακόταν με όλα τα κινηματογραφικά είδη. Μια από αυτές ήταν το The Long Goodbye του 1973 το οποίο βασίστηκε στην ομότιτλη νουβέλα του Raymond Chandler. Αλλά όπως και στις άλλες ταινίες του σκηνοθέτη, έτσι και δω ο Altman δεν δίνει σημασία στις κινηματογραφικές ταμπέλες. Το αποτέλεσμα δηλαδή απέχει από το να χαρακτηριστεί ένα καθαρόαιμο νουάρ και καλύτερα να πούμε ότι είναι απλά μια ταινία του Altman. Δηλαδή, με τα χαρακτηριστικά του ατμοσφαιρικά πλάνα και την καλή σκιαγράφηση των χαρακτήρων. Αλλά επειδή είναι και ένα νεονουάρ, το μπλέξιμο του πρωταγωνιστή αλλά και του θεατή που δεν καταλαβαίνει πολλά είναι δεδομένο. Στο ρόλο του Φίλιπ Μάρλοου μην περιμένετε κάτι σε Μπόγκαρτ. Εδώ ο Elliot Gould φέρνει την κουλ περσόνα του και σε κερδίζει με την ηρεμία του, για να μην πω απάθεια. Σε χαρακτηριστικό ρόλο βρίσκουμε και τον παλαίμαχο τότε Sterling Hayden και ένα πέρασμα κάνει ο τωρινός... κυβερνήτης της Καλιφόρνια. (Άμα το λέγαμε αυτό τότε, θα μας πέρνανε με τις ντομάτες.) Και στο σύνολό της η ταινία τι λέει; Παρακολουθείται αλλά δεν τρελαίνεσαι κιόλας. Πάντως είναι ό,τι πρέπει για να παρακολουθήσετε την μετά-χίπις εποχή στην Καλιφόρνια του '70.

5 σχόλια:

Chris Z. είπε...

Κοίτα σύμπτωση, έτυχε να την δω πριν λίγες μερες αυτή την ταινία... Τρομερή εντύπωση μου έκανε ο Gould με την ψυχραιμία του και το μουρμουρητό του όταν κάτι δεν του άρεζε (καλά το έγραψα αυτό?)...

Πάντως αν κρίνω από την γενική εικόνα του ηθοποιού, πρέπει να έχει τρομερό χιούμορ σαν άνθρωπος..
Εκτός αν ξέρεις κάτι παραπάνω εσύ και δε το λες... :P

zisis είπε...

Αν σκεφτείς και το ρόλο του στα φιλαράκια μαζί με την υπόλοιπη φιλμογραφία του, τότε όντως πρέπει να είναι πολύ κουλ.
Κάτι παραπάνω δεν ξέρω, αφού δεν έτυχε να έρθει στην Κοζάνη να με επισκεφθεί ποτέ!
:-)

W. είπε...

Καλά, ψάχνω πολύ καιρό τη συγκεκριμένη ταινία, αλλά δεν την έχω βρει πουθενά! Για πες μας που την ξέθαψες.... :)

zisis είπε...

Καλέ, υπάρχει στο ελλάντα σε καλά βιντεο-ντιβιντάδικα!

W. είπε...

Τί διάολο, μόνο εγώ δεν το έχω προσέξει;; :)