Ψάχνοντας (δηλαδή βλέποντας) όχι και τόσο γνωστές ταινίες (κυρίως παλιές). Και ευκαιρία να θυμηθούμε (ή να γνωρίσουμε) κάποιες κλασικές!

Τετάρτη 15 Απριλίου 2009

The Warriors (Οι μαχητές)

Waaaarrrrrriiiorsss, come out to pla-ay-ay!

Τριάντα χρόνια πριν πρωτοπαίχτηκε η ταινία The Warriors σε σκηνοθεσία Walter Hill. Μια ταινία για τις συμμορίες και τη βία στη Νέα Υόρκη. Αν και, πιο συγκεκριμένα, η ταινία είναι μια (πολύ) ελεύθερη μεταφορά της ιστορίας του Ξενοφόντα Κύρου Ανάβαση στη σύγχρονη εποχή. Όλες οι συμμορίες της πόλης στέλνουν 9 αντιπροσώπους και μαζεύονται για να τους μιλήσει ο Cyrus, ο πιο μάγκας αρχηγός. Όταν αυτός πυροβολείται και σκοτώνεται, κυκλοφορεί αδίκως η φήμη ότι η συμμορία Warriors είναι υπεύθυνη για το φόνο. Και αυτό που επακολουθεί είναι η προσπάθεια των Warriors να διασχίσουν ολόκληρη την πόλη για να φτάσουν στην «έδρα» τους στον Κόνι Άιλαντ. Αλλά από όπου κι αν περάσουν, έχουν να αντιμετωπίσουν όλες τις άλλες συμμορίες.

Με τα χρόνια η ταινία απέκτησε καλτ χαρακτήρα και αποτελεί πλέον μία πρώτης τάξης καταγραφή των συμμοριών της τότε εποχής, ειδικότερα στον... ενδυματολογικό τομέα. Η ταινία σε κερδίζει με τη δυναμική σκηνοθεσία και το γεγονός ότι απλώς καταγράφει τα γεγονότα, δεν κάνει κοινωνικό κήρυγμα ούτε αγιοποιεί κανέναν. Θα την απολαύσετε, αρκεί να μην δώσετε σημασία στους χαρακτήρες που είναι αρκετά σχηματικοί, στις απλοϊκές ατάκες και στις σεναριακές ευκολίες. Για του χρόνου ετοιμάζεται το ριμέικ της ταινίας από τον Tony Scott, μεταφερμένο στο Λος Άντζελες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: