Ψάχνοντας (δηλαδή βλέποντας) όχι και τόσο γνωστές ταινίες (κυρίως παλιές). Και ευκαιρία να θυμηθούμε (ή να γνωρίσουμε) κάποιες κλασικές!

Παρασκευή 3 Απριλίου 2009

The Fallen Idol (Πρώτη απογοήτευση)

Η πρώτη συνεργασία του μεγάλου βρετανού σκηνοθέτη Carol Reed με τον συμπατριώτη του και μέγιστο συγγραφέα Graham Greene πραγματοποιήθηκε το 1948 και το αποτέλεσμα ήταν η ταινία The Fallen Idol. Παρακολουθούμε την ιστορία μέσα από το πρίσμα του μικρού Φίλιπ, του γιου του Γάλλου πρέσβη στο Λονδίνο, ο οποίος μένει μόνος του το Σαββατοκύριακο με τον μπάτλερ (που θαυμάζει και λατρεύει) και τη στρίγγλα γυναίκα του (που φοβάται). Ο μικρός (που δεν βάζει κώλο κάτω) θα γίνει μάρτυρας μιας σκηνής εγκλήματος και τότε τα πράματα θα σοβαρέψουν και όλα τα αθώα ψέματα θα περιπλέξουν σοβαρά την κατάσταση.

Εκπληκτική σκηνοθεσία από τον Ριντ· εκεί που πιστεύεις ότι η ταινία θα χαλαρώσει, η αγωνία δεν λέει να υποχωρήσει και περιμένεις να δεις την εξέλιξη. Το τρέξιμο του μικρού στους σκοτεινούς δρόμους του Λονδίνου μας έφερε στο μυαλό το αντίστοιχο του... Τρίτου Ανθρώπου που μας παρουσίασε ο δημιουργός την επόμενη χρονιά. Μια από τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς της και όχι μόνο.

1 σχόλιο:

Γεωργία είπε...

Η ερμηνεία του μικρού είναι υποδειγματική. Και το ζευγάρι Michele Morgan / Ralph Richardson από τα πιο απρόσμενα (πώς τους ήρθε??).