Ψάχνοντας (δηλαδή βλέποντας) όχι και τόσο γνωστές ταινίες (κυρίως παλιές). Και ευκαιρία να θυμηθούμε (ή να γνωρίσουμε) κάποιες κλασικές!

Τρίτη 31 Μαρτίου 2009

Whirlpool

Άλλη μια συνεργασία του Αυστριακού σκηνοθέτη Otto Preminger με την πανέμορφη ηθοποιό Gene Tierney, μετά το αγαπημένο film-noir Laura. Η ταινία Whirlpool (Γκρεμός στα ελληνικά!!) του 1949 μάς παρουσιάζει την κλεπτομανή Tierney να βρίσκεται έρμαιο στα χέρια και τις ορέξεις ενός τσαρλατάνου γιατρού, ο οποίος με τη βοήθεια της ύπνωσης καταφέρνει να κάνει την άμοιρη γυναίκα κυριολεκτικά ό,τι θέλει, ακόμα και να την «βάλει» σε μία σκηνή εγκλήματος και να κατηγορηθεί για φόνο.

Ύστερα από ένα μέτριο (ίσως και ολίγον βαρετό) αρχικό μισάωρο, η ταινία παίρνει μπρος και βουτάει στις σκοτεινές πλευρές των ανθρώπινων παθών. Ανακαθόμαστε επίσης για λίγο όταν αντιλαμβανόμαστε το πανούργο σχέδιο του τσαρλατάνου υπνωτιστή. Αν προσθέσετε την πρωτόγνωρη ακόμα και για τα σημερινά δεδομένα (αλλά αρκετά υπερβολική) λύση στο μυστήριο, έχετε μερικούς καλούς λόγους για να δείτε την ταινία. Ενδιαφέρον επίσης το καστ με τον πουερτορικανό Jose Ferrer (πατέρας του καρατερίστα Miguel Ferrer και θείος του George Clooney) στη δεύτερη χολιγουντιανή ταινία αλλά πρώτη με τόσο μεγάλο ρόλο, τον Richard Conte σε μία άτυχη επιλογή (ο καλοκάγαθος χαρακτήρας δεν του ταίριαζε καθόλου) και τον παλαίμαχο Charles Bickford στο ρόλο του αστυνομικού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: