Ψάχνοντας (δηλαδή βλέποντας) όχι και τόσο γνωστές ταινίες (κυρίως παλιές). Και ευκαιρία να θυμηθούμε (ή να γνωρίσουμε) κάποιες κλασικές!

Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2008

Side Street

Η τελευταία noir ταινία του Anthony Mann το 1950, λίγο πριν αρχίσει να ασχολείται για τα επόμενα 8 χρόνια σχεδόν αποκλειστικά με το είδος του γουέστερν. Νεαρός ταχυδρόμος, παντρεμένος με εξίσου φτωχή κοπέλα, αποφασίζει να κάνει για πρώτη φορά στη ζωή του μια μικρή... ατασθαλία. Έχοντας για σκοπό να κλέψει από έναν εισαγγελέα μόνο 200 δολάρια, καταλήγει να έχει στα χέρια του 30.000 δολάρια που προέρχονταν από παράνομες δουλειές. Από τη μια μέρα στην άλλη, λοιπόν, βρίσκεται στη λάθος πλευρά του νόμου και αυτό τον οδηγάει στο μεγαλύτερο και πιο επικίνδυνο μπλέξιμο της ζωής του. Ένα μπλέξιμο απ' το οποίο αποφασίζει να ξεμπλέξει μόνος του και αναγκάζεται να αντιμετωπίσει όλα τα προβλήματά του όντας κυνηγημένος και από τους «κακούς» και από την αστυνομία.

Η ταινία Side Street αποτελεί ένα από τα καλύτερα και ταυτόχρονα αρκετά άγνωστα αμερικάνικα νουάρ και σε μεγάλο βαθμό μού θύμησε τη Γυμνή πόλη του Dassin, με την αφήγηση στην αρχή της ταινίας δηλαδή και τη συσχέτιση των άγνωστων μεταξύ τους ανθρώπους σε μία κοινή ιστορία. Και μαζί με όλα αυτά, ο Mann κινηματογραφεί τη Νέα Υόρκη έτσι όπως θα ζήλευε και ένας... Martin Scorsese. Στο πρωταγωνιστικό ζευγάρι βρίσκουμε τους Farley Granger και Cathy O'Donnell που τους ξαναείδαμε μαζί να προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα πάλι σε εγκληματικό περιβάλλον στην (παρθενική) ταινία του Nicholas Ray Ο νόμος της μοίρας. Διαβάστε επιπλέον για το Side Street και στον Αναχωρητή!

Δεν υπάρχουν σχόλια: