Ψάχνοντας (δηλαδή βλέποντας) όχι και τόσο γνωστές ταινίες (κυρίως παλιές). Και ευκαιρία να θυμηθούμε (ή να γνωρίσουμε) κάποιες κλασικές!

Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2008

The Hanging Tree (Στο ξέσπασμα της καταιγίδος)

«Ήρεμο» και χαλαρών διαθέσεων και προθέσεων γουέστερν γύρω από την ιστορία ενός γιατρού (με κάποιο βρώμικο... παρελθόν, όπως συνηθίζεται) που πηγαίνει να δουλέψει σε ένα χρυσορυχείο. Εκεί θα σώσει έναν νεαρό από ένα παραλίγο λιντσάρισμα και θα τον πάρει υπό την προστασία του. Χωρίς να γνωρίζει ο υπόλοιπος κόσμος ποιος ήταν αυτός ο νεαρός, ο γιατρός μας θα επιβληθεί πάνω στον νεαρό και θα του ελέγχει τη ζωή, απειλώντας τον με τη γνώση του μυστικού του. Σ'αυτό το περίεργο ζευγάρι θα προστεθεί μια τραυματισμένη γυναίκα. Προσπαθώντας να επουλώσει την παραλίγο τύφλωσή της, ο γιατρός θα την κρατήσει στο σπίτι του, προκαλώντας τα ήθη της τοπικής κοινωνίας. Καταλαβαίνετε, ανύπαντρη γυναίκα, μόνη σε ένα σπίτι με γιατρό! Οι σχέσεις του ιδιόμορφου αυτού τριγώνου θα αποτελέσουν την εξέλιξη της δραματικής μας ιστορίας, οι οποίοι συν τις άλλοις έχουν να αντιμετώπισουν έναν παθιασμένο ιεροκύρηκα και έναν πορωμένο χρυσοθύρα· αυτόν που τραυμάτισε τον νεαρό.

Η ταινία του 1959 The Hanging Tree θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ψυχολογικό γουέστερν, το οποίο παρακολουθείται με ενδιαφέρον χάρη στην ευπρεπή σκηνοθεσία του παλαίμαχου στο είδος Delmer Daves και τις παρουσίες του γιατρού Gary Cooper, του σαλεμένου ιεροκύρηκα George C. Scott και του χρυσοθύρα Karl Malden.

3 σχόλια:

Elias είπε...

Το έχω δει πολύ πιτσιρικάς και δεν το θυμάμαι καλά, όμως το Hanging Tree σήμερα θεωρείται κλασικό και λόγω του ομώνυμου τραγουδιού. Το ερμηνεύει ο σπουδαίος Marty Robbins

Γεωργία είπε...

Πες μου σε παρακαλώ που βρήκες το "the hanging tree" γιατί νομίζω δεν κυκλοφορεί σε dvd (κάποιο πρόβλημα με τα δικαιώματα).

ΥΣ Μου αρέσει πολύ το blog σου και οι κριτικές σου (απλές και με χιούμορ)και κυρίως ότι βλέπεις τα πάντα!

zisis είπε...

Χαίρομαι που σ'αρέσει το μπλογκ!

Όσον αφορά το συγκεκριμένο έργο, χμ... το είδα από το νετ. Δεν θυμάμαι από πού. Με μια πρόχειρη έρευνα, όμως, μπορείς να ρίξεις μια ματιά εδώ:
http://www.katzforums.com/showthread.php?t=662835

Αλλά φαντάζομαι ότι θα υπάρχει κι αλλού!