Ψάχνοντας (δηλαδή βλέποντας) όχι και τόσο γνωστές ταινίες (κυρίως παλιές). Και ευκαιρία να θυμηθούμε (ή να γνωρίσουμε) κάποιες κλασικές!

Παρασκευή 29 Αυγούστου 2008

Walkabout

Ο βρετανός διευθυντής φωτογραφίας Nicolas Roeg αποφασίζει να μετακομίσει στην καρέκλα του σκηνοθέτη και μετά την πρώτη απόπειρα ως συν-σκηνοθέτης στην καλτ ταινία Performance το 1970, γυρίζει την πρώτη του ουσιαστικά ταινία το 1971. Η ταινία Walkabout γυρίστηκε εξ ολοκλήρου στην Αυστραλία και περιλαμβάνει όλα τα χαρακτηριστικά που θα γίνουν αργότερα σήμα κατατεθέν στα υπόλοιπα αριστουργήματα που θα γυρίσει (βλ. Μετά τα μεσάνυχτα, Η δύναμη της σάρκας κλπ): πανέμορφες εικόνες, απίστευτα καδραρίσματα, μοντάζ που συνδέει (και συγχέει) με μαεστρία τις εικόνες που νομίζεις ότι βγήκαν από τα καλύτερα του National Geographic. Η ιστορία μας θέλει δύο παιδιά της πόλης, μετά την αυτοκτονία του πατέρα τους, να βρίσκονται ολομόναχα στην αυσταλέζικη έρημο. Όταν φτάσουν στα όρια της επιβίωσής τους θα εμφανιστεί ένας νεαρός αβορίγινας, ο οποίος θα τους σώσει από την πείνα και θα τους βοηθήσει να βγουν από την έρημο σώοι.

Μην περιμένετε φυσικά να δείτε μια απλή περιπέτεια στην άγρια φύση· όπως όλες οι ταινίες του Roeg, έτσι κι εδώ αυτό που θα δείτε είναι -καταρχάς- ένα οπτικό ποίημα. Μέσα από την απλοϊκή αλλά αλληγορική ιστορία, βλέπουμε τη σύγκριση και τη σύγκρουση δύο διαφορετικών πολιτισμών. Για να επιβιώσουν τα παιδιά πρέπει να ακολουθήσουν τον «πρωτόγονο» τρόπο ζωής του αβορίγινα, να γίνουν οι ίδιοι απολίτιστοι. Όταν όμως ο δεύτερος πάρει μια γεύση πολιτισμού, θα δει με τον πλέον τραγικό τρόπο ότι δεν μπορεί να ενταχθεί σε μια πολιτισμένη οικογένεια. Μια καταπληκτική, ατμοσφαιρική ταινία που αξίζει να ανακαλύψετε...

1 σχόλιο:

theachilles είπε...

Πελώριος Nicolas Roeg. Το Bad Timing είναι μέσα στις αγαπημένες μου ταινίες όλων των εποχών. To Walkabout χρήζει περαιτέρω αποκρυπτογράφησης, θα το ξαναδώ σύντομα.