Ψάχνοντας (δηλαδή βλέποντας) όχι και τόσο γνωστές ταινίες (κυρίως παλιές). Και ευκαιρία να θυμηθούμε (ή να γνωρίσουμε) κάποιες κλασικές!

Τρίτη 22 Ιουλίου 2008

Somebody Up There Likes Me (Εμείς οι ζωντανοί)

Με αρκετές μικρές συμμετοχές σε διάφορες τηλεοπτικές σειρές και μια αποτυχημένη πρώτη κινηματογραφική εμφάνιση, κανείς δεν πίστευε εκείνη την εποχή ότι ο Paul Newman θα είχε τέτοια εξέλιξη. Η ταινία όμως του 1956 Εμείς οι ζωντανοί αποτέλεσε την αφετηρία της λαμπρής καριέρας του Newman χάρη στην εκπληκτική του ερμηνεία, βιώνοντας κυριολεκτικά το ρόλο του πυγμάχου Rocky Graziano. Να σημειώσουμε εδώ ότι κανονικά θα πρωταγωνιστούσε ο James Dean, αν δεν σκοτωνόταν στο αυτοκινητικό ατύχημα ένα χρόνο πριν. Η ταινία βασίζεται στην αυτοβιογραφία του Rocky και μας μεταφέρει στα πρώτα και δύσκολα χρόνια της ζωής του, τότε που έμπλεκε συνέχεια σε καβγάδες με τις συμμορίες, μπαινόβγαινε στα ιδρύματα, την κοπάνησε απ'το στρατό και πέρασε από στρατοδικείο. Στην πορεία κατάλαβε ότι οι γροθιές του είναι αρκετά καλές ώστε να του αποφέρουν κάποιο σταθερό εισόδημα στη ζωή του, παρόλο που αρχικά σιχαινόταν το άθλημα του μποξ εξαιτίας του αποτυχημένου παρελθόντος του επίσης μποξέρ πατέρα του. Η γνωριμία του με τη μέλλουσα γυναίκα του Norma θα τον βάλει στον ίσιο δρόμο και ο μοναδικός σκοπός της ζωής του θα είναι να κατακτήσει τον τίτλο του πρωταθλητή.

Έχοντας βέβαια ως σεναριογράφο τον Ernest Lehman και σκηνοθέτη τον Robert Wise, η ταινία δε θα μπορούσε να είναι λιγότερη από καλή. Επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον περισσότερο στις δραματικές συγκρούσεις του ήρωα και λιγότερο στις πυγμαχικές, η κάμερα ακολουθεί τη διαδρομή και την προσπάθεια του ήρωά μας να συγχωρέσει το παρελθόν του και να βρει τη δικιά του αγαλλίαση.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Παιδια αυτη ειναι μια απο τις αγαπημενες ταινιες του πατερα μου.
Την βρηκα απο τον "Θείο" αλλα δεν εχω ελληνικους υπότιτλους και ο πατερας μου δεν ξερει Αγγλικα! Μηπως ξερει κανενας που μπορω να βρω τους ελληνικους??? Καθε βοηθεια δεκτη! Ευχαριστω εκ ων προτεων!

zisis είπε...

Έψαξα σε όλα τα γνωστά σάιτ και δεν βρήκα τίποτα, φίλε/η μου. Δοκίμασε να κατεβάσεις τους αγγλικούς και να τους μεταφράσεις στο http://translate.google.com/translate_t ! Λέμε τώρα....