Ψάχνοντας (δηλαδή βλέποντας) όχι και τόσο γνωστές ταινίες (κυρίως παλιές). Και ευκαιρία να θυμηθούμε (ή να γνωρίσουμε) κάποιες κλασικές!

Δευτέρα 28 Ιουλίου 2008

The Narrow Margin

Κλασικό film-noir γυρισμένο το 1952 από τον καλό διεκπεραιωτή Richard Fleischer. Η ταινία The Narrow Margin θα μπορούσαμε να πούμε ότι αποτελεί τον ορισμό μιας χαμηλού κόστους ταινίας, τις λεγόμενες b-movie: μικρή διάρκεια, η ταινία «μπαίνει κατευθείαν στο ψητό» χωρίς κανέναν ουσιαστικό πρόλογο. Δύο ντετέκτιβ από το Λος Άντζελες πηγαίνουν στο Σικάγο να παραλάβουν τη σύζυγο ενός αρχι-μαφιόζου και να την συνοδέψουν πίσω στο L.A για να καταθέσει εναντίον του συζύγου της. Οι μαφιόζοι από την πλευρά τους προσπαθούν να την σκοτώσουν πριν προλάβει να ανέβει στο τρένο. Στην πρώτη τους προσπάθεια σκοτώνουν τον έναν ντετέκτιβ. Η δεύτερη προσπάθεια (και το μεγαλύτερο μέρος της ταινίας) θα λάβει χώρα μέσα στο τρένο, προσπαθώντας και οι μεν και οι δε να μην γίνουν αντιληπτοί από τους υπόλοιπους επιβάτες. Ένα σκληρό παιχνίδι γάτας-ποντικιού αρχίζει να λαμβάνει χώρα στον αρκετά στενό χώρο του τρένου. Δωροδοκία, απειλές και ψυχολογικός πόλεμος, καθώς οι κακοί δεν μπορούν να εντοπίσουν την γυναίκα. Ο σκληρός ντετέκτιβ όμως δεν πτοείται και με τη δύναμη του μυαλού προσπαθεί να τα βγάλει πέρα. Καθώς πλησιάζουμε στον προορισμό μας (και με τη βοήθεια της κλειστοφοβικής ατμόσφαιρας) η ένταση κλιμακώνεται και οι ανατροπές οδηγούν την υπόθεση στο λυτρωτικό της τέλος.

Παρόλο το b-μέγεθός της, η ταινία απέσπασε υποψηφιότητα για Όσκαρ καλύτερης πρωτότυπης ιστορίας. Η ταινία γυρίστηκε το 1990 σε ριμέικ με τον Gene Hackman στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Η ελληνική απόδοση του τίτλου του έργου ήταν Φρενήρης απόδραση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: