Ψάχνοντας (δηλαδή βλέποντας) όχι και τόσο γνωστές ταινίες (κυρίως παλιές). Και ευκαιρία να θυμηθούμε (ή να γνωρίσουμε) κάποιες κλασικές!

Πέμπτη 31 Ιουλίου 2008

5 Fingers (Υπόθεση Κικέρων)

Ο πιο ακριβοπληρωμένος κατάσκοπος. Έτσι διαφημίστηκε η ταινία 5 Fingers του 1952. Μια δημιουργία του πολυβραβευμένου Joseph L. Mankiewicz, ο οποίος χειρίζεται με επιδεξιότητα μια ταινία που οι περισσότεροι θα τη σκηνοθετούσαν ως ένα απλό κατασκοπευτικό θρίλερ. Βοηθάει φυσικά και η παγερή παρουσία του James Mason, ο οποίος βαστάει στους ώμους του ουσιαστικά όλη την ταινία. Γυρίστηκε σε φυσικούς χώρους στην Άγκυρα, κάτι που φαίνεται ότι είχε αρχίσει να γίνεται μόδα εκείνη την εποχή, το γεγονός δηλαδή των εξωτερικών γυρισμάτων σε —ας πούμε— τουριστικά μέρη.

Η βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα ιστορία μας βασίζεται στο βιβλίο Operation Cicero του L.C. Moyzisch, ενός πρώην ακόλουθου της γερμανικής πρεσβείας στην Άγκυρα την εποχή του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Μέσω αυτού, ο αλβανικής καταγωγής Elyesa Bazna, που δούλευε ως υπηρέτης του βρετανού προξένου, πουλούσε βρετανικά μυστικά στους γερμανούς έναντι υψηλότατων αμοιβών. Έφτασε σε σημείο προς το τέλος να δώσει και πληροφορίες για τη επιχείρηση Overlord, δηλαδή για την επικείμενη απόβαση των Συμμάχων στη Νορμανδία. Αλλά προσωπικές προστριβές γερμανών αξιωματούχων με τον πρόξενό τους στην Άγκυρα, τους οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι οι πληροφορίες ήταν πλαστές. Η ταινία μας ακολουθεί την πορεία του αδίστακτου κατασκόπου, ο οποίος με σχετική ευκολία και με περίσσιο θράσος κάνει τη βρώμικη δουλειά του χωρίς ίχνος μεταμέλειας. Μοναδικός του σκοπός είναι να βγάλει αρκετά χρήμα και να την κοπανήσει προς Νότια Αμερική, μακριά από τους πολέμους και τα αφεντικά, ώντας πλέον αφεντικό του εαυτού του. Αν και οι δεύτεροι χαρακτήρες ήσαν καλύτερα διαλεγμένοι, θα μιλούσαμε για πολύ μεγάλη ταινία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: