Ψάχνοντας (δηλαδή βλέποντας) όχι και τόσο γνωστές ταινίες (κυρίως παλιές). Και ευκαιρία να θυμηθούμε (ή να γνωρίσουμε) κάποιες κλασικές!

Τετάρτη 18 Ιουνίου 2008

The Set-Up (Βασανισμένα κορμιά)

Βασισμένο σε ένα ποίημα (;) με τον ίδιο τίτλο του Joseph Moncure March, γραμμένο το 1928, η ταινία The Set-Up του 1949 είναι η πρώτη «μεγάλη» ταινία του Robert Wise, με τον Robert Ryan σε έναν από τους πρώτους του (και καλύτερους) πρωταγωνιστικούς ρόλους. Στα 72 λεπτά της ταινίας βλέπουμε σε αληθινό χρόνο το πείσμα ενός «ηλικιωμένου» μποξέρ (Νικοπολίδη του μποξ) που επιμένει και προσπαθεί να διεκδικήσει κάτι καλύτερο από μαυρισμένα μάτια, κόντρα στη θέληση της αγαπητικιάς του η οποία προσπαθεί να τον πείσει να σταματήσει το άθλημα. Στον αγώνα που είναι να δώσει οσονούπω, θα δώσει όλο του το είναι, χωρίς να γνωρίζει όμως ότι είναι ήδη στημμένος από έναν μαφιόζο και τους ίδιους τους προπονητές του, κανονισμένο έτσι ώστε να πέσει ο ίδιος στο καναβάτσο. Μόνο που έχουν ξεχάσει να του το πουν. Μια από τις καλύτερες ταινίες με θέμα το βίαιο αυτό άθλημα. Η μαγκιά του Γουάιζ φαίνεται σε όλο της το μεγαλείο, καθώς αποτυπώνει πολύ ρεαλιστικά αυτόν τον ιδιαίτερο μικρόκοσμο· από τους ίδιους τους διψασμένους για διάκριση αθλητές και τους προπονητές μέχρι τους διψασμένους για βία θεατές.
Λίγα λόγια για την ταινία από τον ίδιο τον Γουάιζ: «Ήταν μια δουλειά την οποία όλοι οι συντελεστές αγκαλιάσαμε με αγάπη και που εξακολουθώ να θεωρώ ως μια από τις αγαπημένες μου ταινίες. Οι κριτικές που έλαβε στις ΗΠΑ ήταν ως επί το πλείστον καλές, το μεγαλύτερο μέρος της δημοσιότητας μονοπώλησε, παρ όλα αυτά, τότε το Champion, μια άλλη πυγμαχική ταινία που κυκλοφόρησε ο φίλος μου ο Μαρκ Ρόμπσον την ίδια περίπου περίοδο. Το The Set-Up συγκέντρωσε, ωστόσο, εξαιρετικές κριτικές στην Ευρώπη, κέρδισε κι ένα βραβείο στο φεστιβάλ των Καννών και θα θυμάμαι τον Μπίλι Γουάιλντερ και τον Γιαν Νεγκουλέσκο να μου λένε ότι αν η ταινία μου είχε γυριστεί στη Γαλλία ή στην Ιταλία, θα είχε κερδίσει όλους τους διθυράμβους του κόσμου από τους Αμερικανούς κριτικούς».

Δεν υπάρχουν σχόλια: