Ψάχνοντας (δηλαδή βλέποντας) όχι και τόσο γνωστές ταινίες (κυρίως παλιές). Και ευκαιρία να θυμηθούμε (ή να γνωρίσουμε) κάποιες κλασικές!

Πέμπτη 12 Ιουνίου 2008

The Big Steal (Το μυστικό του λοχαγού Μπλέικ)

Αλλιώς σχεδίασαν οι δημιουργοί τα πράματα για το film-noir με τον τίτλο The Big Steal, και αλλιώς τους βγήκε. Αρχική πρωταγωνίστρια ήταν η Lizabeth Scott, αλλά εγκατέλειψε μετά τη σύλληψη του Mitchum για κατοχή μαριχουάνας, με το φόβο μήπως και στιγματιστεί η καριέρα της! Ο Howard Hughes που ήταν ο ιδιοκτήτης της RKO επέλεξε την Jane Greer επειδή -λέγεται ότι- καμιά άλλη ηθοποιός δεν ήθελε να συμμετάσχει. Μέσα από όλη αυτή τη φασαρία, πάντως, η ταινία διαφημίστηκε πολύ καλύτερα με το πρόσχημα της επανένωσης αυτού του κινηματογραφικού ζευγαριού μετά την πετυχημένη συνεργασία τους στην εκπληκτική ταινία Out of the Past του Jacques Tourneur.
Αν και ο τίτλος Big Steal ήταν περισσότερο ένα καλό διαφημιστικό κόλπο (να θυμήσει ίσως τους θεατές το Big Sleep;) εδώ τα πράματα είναι πιο απλά. Η ταινία ξεκινάει βίαια και δυναμικά από το πρώτο λεπτό και δεν αφήνει ήσυχο το θεατή μέχρι το τέλος. Ταινία δράσης και κυνηγητού μέσα στην ενδοχώρα του Μεξικού θα τη χαρακτηρίζαμε, με τους κλασικούς αντι-ήρωες και τις ατάκες γεμάτες υπονοούμενα. Ο αθώος φίλος μας κυνηγιέται από τις αρχές για κάτι που δεν έκανε. Το σκάει στο Μεξικό και εκεί προσπαθεί να καθαρίσει το όνομά του, κυνηγώντας τον αληθινό κλέφτη που του έπαιξε άσχημο παιχνίδι, φορτώνοντάς του αδίκως τις κατηγορίες, έχοντας τη βοήθεια της κοπέλας του «κακού» απ' την οποία έφαγε επίσης λεφτά πουλώντας της έρωτα. Όλα αυτά και άλλα πολλά μέσα σε 70 χορταστικά λεπτά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: