Ψάχνοντας (δηλαδή βλέποντας) όχι και τόσο γνωστές ταινίες (κυρίως παλιές). Και ευκαιρία να θυμηθούμε (ή να γνωρίσουμε) κάποιες κλασικές!

Παρασκευή 4 Απριλίου 2008

Brute Force (Ο δήμιος των κολασμένων)

Μιας και είναι της μόδας στη χώρα μας το... Prison Break και αν λάβουμε υπόψη και τον πρόσφατο χαμό του Jules Dassin, τότε μπορούμε να πούμε ότι η ταινία Brute Force είναι ό,τι πρέπει για αυτούς που δεν θέλουν να ξεφύγουν πολύ από την επικαιρότητα. Είναι επίσης και μια από τις καλύτερες αμερικανικές ταινίες που έχουν ως θέμα τις φυλακές. Η μεγάλη επιρροή του φιλμ ήταν η λεγόμενη «Μάχη του Αλκατράζ» το Μάιο του 1946, όπου η ανταρσία των κρατουμένων πνίγηκε στο αίμα.

Στα του φιλμ, η ζωή και τα χαμένα όνειρα των κρατουμένων, η προσπάθεια για απόδραση, οι ρουφιάνοι και η κτηνώδης βία των δεσμοφυλάκων (όπως αναφέρει και ο τίτλος) αποτυπώνονται με ιδιαίτερη ρεαλιστική σκληρότητα (για το 1947 μιλάμε, έτσι;) από την κάμερα του Jules Dassin, με οδηγό το σενάριο του Richard Brooks. Οι εμβόλιμες πάντως σκηνές των ονειροπωλήσεων των φυλακισμένων ήταν μια ιδέα της εταιρείας MGM και στεναχώρησαν τον Dassin που αναγκάστηκε να τις γυρίσει γιατί πίστευε ότι η ταινία έκανε (και όντως έκανε) κοιλιά. Παρά ταύτα, απολαύστε όπωσ-και-δήποτε την ταινία· εγγυώμαι ότι το δυναμικότατο φινάλε θα σας μείνει αξέχαστο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: