Ψάχνοντας (δηλαδή βλέποντας) όχι και τόσο γνωστές ταινίες (κυρίως παλιές). Και ευκαιρία να θυμηθούμε (ή να γνωρίσουμε) κάποιες κλασικές!

Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2008

The Quiet Earth

Επειδή Νέα Ζηλανδία δεν είναι μόνο ο Πίτερ Τζάκσον και τα δαχτυλίδια του, αξίζει να ανακαλύψετε τη φουτουριστική ταινία The Quiet Earth του 1985. Ο πρωταγωνιστής μας (επιστήμονας σε top-secret υποθέσεις) «ξυπνάει» στον κόσμο που ήξερε, μόνο που αυτός δεν είναι ίδιος. Όλοι οι άνθρωποι και τα ζώα έχουν εξαφανιστεί στη στιγμή και έχουν αφήσει τα πάντα (θερμοσίφωνες, βρύσες, κουζίνες, αυτοκίνητα, αεροπλάνα κλπ) στην τύχη. Στο πρώτο της κομμάτι η ταινία μοιάζει σε πολλά σημεία με τα παρόμοιας θεματικής Last man on Earth και (στο πιο πρόσφατο ριμέικ του) Ζωντανός Θρύλος. Ο ήρωάς μας τριγυρνάει στην πόλη και κάνει ό,τι γουστάρει μέχρι που κάποια στιγμή η αβάσταχτη μοναξιά αρχίζει να τον τρελαίνει (φοβερή η σκηνή της ομιλίας στο μπαλκόνι!). Σε αντίθεση με τις άλλες ταινίες όμως, δεν υπάρχουν ούτε ζόμπι ούτε αρρωστημένα ανθρωποειδή κλπ, δημιουργώντας όμως έτσι μια πιο υπαινικτικά τρομακτική ατμόσφαιρα. Λίγο πριν φλιπάρει θα εμφανιστούν δύο νέοι χαρακτήρες στο έργο (μία κοπέλα και ένας Αβορίγινας) και θα τον βγάλουν απ'το επικίνδυνο μονοπάτι της τρέλας. Από κει και έπειτα οι τρεις τους θα αναζητήσουν τι πήγε στραβά στον κόσμο. Οι επιστημονικές απαντήσεις είναι αρκετά δυσνόητες και (ίσως) για αυτό το λόγο ο σκηνοθέτης Geoff Murphy ακολουθεί περισσότερο τις ψυχολογικές μεταπτώσεις των ηρώων του στο νέο τους περιβάλλον. Το διφορούμενο φινάλε, τέλος, έρχεται για να μας αποτελειώσει και να αποτελεί έναν από τους λόγους που γράφονται αυτές οι γραμμές. Τι έγινε ρε παιδιά;!

Υ.Γ. 1: Διαβάστε επιπλέον για την ταινία εδώ και εδώ!
Υ.Γ. 2: Αυτή είναι η πρώτη ταινία από τη δεκαετία του '80 που σχολιάζουμε. Για διάφορους λόγους, δε νομίζω να υπάρξουν και πολλές άλλες...

1 σχόλιο:

livewire είπε...

Εντάξει φίλος!
Με έπεισες...

Ήδη μου το έχει στείλει ο θείος μου από το Περθ :))

Θα σου πω εντυπώσεις μόλις τη δω!!!