Ψάχνοντας (δηλαδή βλέποντας) όχι και τόσο γνωστές ταινίες (κυρίως παλιές). Και ευκαιρία να θυμηθούμε (ή να γνωρίσουμε) κάποιες κλασικές!

Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2008

The Offence (Αυτή είναι η ιστορία μου)

Μια από τις λίγες βρετανικές παραγωγές αποτελεί η ταινία The Offence (Αυτή είναι η ιστορία μου) του 1972 και μια από τις πιο άγνωστες δημιουργίες του σπουδαίου σκηνοθέτη Sidney Lumet. Ο Sean Connery, σε έναν ιδιαίτερα σκοτεινό ρόλο, υποδύεται έναν αστυνομικό ντετέκτιβ που ασχολείται με μια υπόθεση κακοποίησης ανηλίκων. Καθώς ανακρίνει τον μοναδικό ύποπτο, το συσσωρευμένο μίσος και ο θυμός για το επάγγελμά του θα βγει στην επιφάνεια και θα τον «φλιπάρει»! Η αντίδρασή του θα είναι βίαιη και θα εκδηλωθεί στο πρόσωπο του υπόπτου, τον οποίο θα τραυματίσει θανάσιμα.

Η ταινία βασίστηκε στο πετυχημένο θεατρικό "This Story of Yours" του John Hopkins. Ο Lumet, από την πλευρά του, μας εξιστορεί το όλο θέμα με έξυπνο, μπερδεμένο τρόπο. Ξεκινάμε με τη σκηνή της βιαιότητας, στη συνέχεια βλέπουμε την αστυνομική ιστορία για το πώς φτάσαμε ως εκεί, μετά «πηδάμε» στην ανάκριση του ίδιου του Connery από τον Trevor Howard (μήπως και μάθουμε την αλήθεια), η οποία θα έρθει στην τελική σκηνή όπου θα δούμε ολόκληρη την περιβόητη ανάκριση του υπόπτου από τον Connery. Θα λέγαμε ότι είναι μια δύσκολη ταινία, γνήσιο τέκνο της δεκαετίας του '70, ό,τι πρέπει δηλαδή για εμάς τους σινεφίλ. Πραγματικά, σπουδαίος ο Connery, ο οποίος κρατάει στις πλάτες του όλο το φιλμ. Σημειώστε ότι είχε επιλέξει μόνος του αυτό το έργο χάρη στο συμβόλαιο που είχε κάνει για να γυρίσει το νέο φιλμ του Τζέιμς Μποντ, Diamonds Are Forever.

Δεν υπάρχουν σχόλια: