Ψάχνοντας (δηλαδή βλέποντας) όχι και τόσο γνωστές ταινίες (κυρίως παλιές). Και ευκαιρία να θυμηθούμε (ή να γνωρίσουμε) κάποιες κλασικές!

Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2008

The Miracle Worker (Το θαύμα της Άνι Σάλιβαν)

Απίστευτης συγκινητικής δύναμης η ταινία του 1962 The Miracle Worker. Το θαύμα της Άνι Σάλιβαν (όπως είναι ο ελληνικός τίτλος) είναι η προσπάθεια της δις Σάλιβαν να διδάξει ένα μικρό κοριτσάκι το οποίο γεννήθηκε τυφλό και κουφό. Δηλαδή ανήμπορο να ακούσει ή να δει τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να επικοινωνήσει με το περιβάλλον του. Όταν η δασκάλα πρωτοφτάνει στο σπίτι βρίσκει τη μικρή τόσο κακομαθημένη όσο και ένα μωρό παιδί. Έτσι την αντιμετώπιζαν οι γονείς για να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο. Και μιας και βρισκόμαστε στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, η δασκάλα μας —πέρα από τις δυστροπίες της μικρής— έχει να αντιμετωπίσει και τις κοινωνικές προκαταλήψεις της εποχής.

Απίστευτες ερμηνείες από την Anne Bancroft (την μετέπειτα κυρία... Ρόμπινσον) και τη 16χρονη Patty Duke που δίκαια απέσπασαν τα βραβεία Όσκαρ α' και β' γυναικείου ρόλου αντίστοιχα. Η ιστορία βασίστηκε στην αυτοβιογραφία της Helen Keller The Story of My Life. Ο θεατρικός συγγραφέας William Gibson (καμία σχέση με τον συνονόματο sci-fi συγγραφέα) με βάση την αυτοβιογραφία έγραψε το θεατρικό που ανέβηκε με τις ίδιες κυρίες στο Broadway το 1960 και το σενάριο της ταινίας δύο χρόνια αργότερα. Σκηνοθετήθηκε από τον Arthur Penn ο οποίος με αυτήν τη δεύτερη μόλις του ταινία έδωσε δείγματα γραφής ενός μεγάλου και ώριμου σκηνοθέτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: