Ψάχνοντας (δηλαδή βλέποντας) όχι και τόσο γνωστές ταινίες (κυρίως παλιές). Και ευκαιρία να θυμηθούμε (ή να γνωρίσουμε) κάποιες κλασικές!

Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2008

Le Doulos (Ο χαφιές)

Με την έξοδό του από τη φυλακή, ο Μορίς (Serge Reggiani) σχεδιάζει μια καινούρια «δουλειά» και ζητάει βοήθεια —μεταξύ άλλων— από το φίλο του Σιλιάν (Jean-Paul Belmondo). Δεν γνωρίζει όμως ότι αυτός είναι πληροφοριοδότης της αστυνομίας, ότι είναι δηλαδή ο Χαφιές.

Η αποτύπωση του γαλλικού υπόκοσμου γίνεται με μαεστρία από τον κορυφαίο σκηνοθέτη του γαλλικού film-noir, Jean-Pierre Melville. Κλέφτες και αστυνόμοι σε λεπτές ισορροπίες και ανάμεσά τους ο ρυθμιστικός παράγοντας είναι ένας, ο πληροφοριοδότης. Κάτι που φαίνεται ότι θα συγκινεί γενεές και γενεές, αν αναλογιστούμε τις ταινίες που έχουν γυριστεί μέχρι σήμερα. Αρκεί να θυμηθείτε και τον οσκαρικό Scorsese! Η ηθική του σήμερα όμως δεν ταιριάζει καθόλου στην ιστορία μας που έρχεται από το μακρινό 1962, όπου γνωρίζεις ποιες είναι οι θέσεις και τα πιστεύω των αντι-ηρώων μας, εκτός ίσως από αυτές του Belmondo, οι πράξεις του οποίου σε αφήνουν μέσα σε μια σύγχυση και δεν ξέρεις προς ποια πλευρά κλίνει. Ωσότου έρθει το τέλος...

Δείτε/κρύψτε το τρέιλερ.


Δεν υπάρχουν σχόλια: