Ψάχνοντας (δηλαδή βλέποντας) όχι και τόσο γνωστές ταινίες (κυρίως παλιές). Και ευκαιρία να θυμηθούμε (ή να γνωρίσουμε) κάποιες κλασικές!

Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2008

Le Corbeau (Το κοράκι)

Ο γιατρός μιας μικρής επαρχιακής γαλλικής πόλης κατηγορείται ότι πραγματοποιεί εκτρώσεις, με βάση ένα ανώνυμο γράμμα που στάλθηκε στην αστυνομία. Για την ακρίβεια, σχεδόν ανώνυμο, καθώς ο επιστολέας υπογράφεις ως Το Κοράκι. Στην πορεία, περισσότερα γράμματα φτάνουν στην αστυνομία, τα οποία αποδίδουν νέες κατηγορίες σε διάφορα άτομα του χωριού, δημιουργώντας ανησυχία στους κατοίκους. Και καθώς η ταυτότητα του αποστολέα παραμένει άγνωστη και όλο και περισσότερα μυστικά αποκαλύπτονται, ο πανικός αρχίζει να απλώνεται πάνω από το χωριό. Πανέξυπνη ταινία του γάλλου σκηνοθέτη Henri-Georges Clouzot, η οποία γυρίστηκε το 1943 από Γερμανικά Στούντιο που είχαν ιδρυθεί στην κατοχική Γαλλία. Για αυτό το λόγο και για το ότι η ταινία —σύμφωνα με τη Γαλλική Αντίσταση— τάχα δυσφημούσε το γαλλικό πληθυσμό, ο Clouzot και η ταινία διαπομπεύτηκαν μετά το τέλος του πολέμου. Στον Clouzot απαγορεύτηκε να γυρίσει άλλη ταινία διά παντώς! Όλα αυτά κράτησαν μέχρι το 1947 και ο Clouzot επανήλθε δριμύτερος (για καλή μας τύχη)!

1 σχόλιο:

mpoukatsas είπε...

Πραγματικό αριστούργημα, η καλύτερη ταινία του Κλουζό. Έξοχη καταγραφή ενός μικρόκοσμου όπου κυριαρχεί η καχυποψία, ο οπορτουνισμός, ο αμοραλισμός και η κατάδοση.