Ψάχνοντας (δηλαδή βλέποντας) όχι και τόσο γνωστές ταινίες (κυρίως παλιές). Και ευκαιρία να θυμηθούμε (ή να γνωρίσουμε) κάποιες κλασικές!

Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2008

THX 1138

Το THX 1138 είναι το όνομα του πρωταγωνιστή Robert Duvall στην παρθενική σκηνοθετική δουλειά του George Lucas, σε μία παραγωγή του κολλητού του Francis Ford Coppola. Πρόκειται για μια μελλοντολογική ταινία, όπου το μυαλό και το σώμα μας (με τη βοήθεια φαρμακευτικών προϊόντων) ελέγχεται από την κυβέρνηση, η ατομική ελευθερία είναι ανύπαρκτη και ο έρωτας είναι το μεγαλύτερο έγκλημα. Θα έρθει όμως η στιγμή που ο ήρωάς μας θα μπουχτίσει και θα προσπαθήσει να αποδράσει...

Το 1971 ο νεαρός Lucas εξερευνά το μέλλον από μια εντελώς διαφορετική οπτική γωνία. Η οργουελικού προσανατολισμού και αρκετά δυσνόητη ταινία του όμως απέτυχε εμπορικά. Δεν ξέρω αν αυτό το γεγονός ήταν που τον οδήγησε το 1977 σε πιο παραμυθένιες, μελλοντολογικές ιστορίες (βλ. Star Wars). Πάντως, παρά τις όποιες ενστάσεις που μπορεί να έχουμε, η ταινία έχει εμπνευσμένα σκηνικά και καλοφτιαγμένα για την εποχή της εφέ και θα λέγαμε ότι παραμένει ελκυστική (ειδικά στη νέα και βελτιωμένη έκδοση σε DVD).

2 σχόλια:

dunno είπε...

τον Lucas ποτέ δεν τον συμπάθησα ιδιαίτερα, αλλά η συγκεκριμένη ταινία είναι αναμφισβήτητα η αγαπημένη μου δουλειά του σκηνοθέτη.

πολύ άρτια τοποθετημένη και σε συνδυασμό με μια εκπληκτική φωτογραφία και μικρό φόρτο χρώματος νοιώθει κανείς πως η ταινία πραγματικά έρχεται απο το μέλλον γυρισμένη.

Chris Karpis είπε...

Πολύ καλή ταινία, αν και μοιράζομαι τα αισθήματα για τον Λούκας με τον/την Dunno. Σίγουρα η καλύτερή του (δεν υπολογίζω ταινίες-ποπκόρν όπως τα Star Wars)