Ψάχνοντας (δηλαδή βλέποντας) όχι και τόσο γνωστές ταινίες (κυρίως παλιές). Και ευκαιρία να θυμηθούμε (ή να γνωρίσουμε) κάποιες κλασικές!

Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2008

Sunrise: a song of two humans

Αιώνιο είναι τελικά το ζήτημα... Αυτό που λένε άμα δεις καράβι στο βουνό, γυναίκα το 'χει «ανεβάσει»! Εν έτη 1927, ο μεγάλος σκηνοθέτης F.W. Murnau μας δείχνει την ιστορία ενός άντρα, ο οποίος βρίσκεται σαγηνευμένος και παγιδευμένος από τη λαγνεία του για μια γυναίκα της πόλης. Η διαβολογυναίκα (she-devil) τον πείθει να πνίξουν στον ποτάμι τη σύζυγό του και να το σκάσουν για την πόλη! Επειδή όμως αυτός κατά βάθος αγαπάει τη γυναίκα του, δεν θα καταφέρει να εκτελέσει την αποτρόπαια αυτή πράξη. Ταπεινωμένος και βασανισμένος από τις τύψεις θα ανακαλύψει ξανά τον έρωτα για τη γυναίκα του...

Η Αυγή είναι η πρώτη αμερικάνικη παραγωγή του γερμανού Murnau, μια ταινία που πολλοί υποστηρίζουν ότι είναι η καλύτερή του. Το χαρακτηριστικό ύφος του Murnau βρίσκεται και εδώ σε όλο του το μεγαλείο: η εξπρεσιονιστική φωτογραφία, τα δυσανάλογα και εντυπωσιακά —σχεδόν υπερρεαλιστικά— σκηνικά συνθέτουν μια σκοτεινή και βαριά, κατά κύριο λόγο, ταινία. Κέρδισε το πρώτο απ' τα δύο Όσκαρ καλύτερης ταινίας (συγκεκριμένα πήρε το βραβείο Best Unique and Artistic Production) στην πρώτη απονομή βραβείων που δόθηκαν το 1929) ενώ το άλλο πήγε στο Wings. Η πολύ όμορφα σπαρακτική και εύθραστη πρωταγωνίστρια Janet Gaynor κέρδισε το Όσκαρ γυναικείας ερμηνείας. Μπορείτε να τη δείτε στο γιούτιουμπ σε εννιά μέρη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: