Ψάχνοντας (δηλαδή βλέποντας) όχι και τόσο γνωστές ταινίες (κυρίως παλιές). Και ευκαιρία να θυμηθούμε (ή να γνωρίσουμε) κάποιες κλασικές!

Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2008

The Postman Always Rings Twice

Η πρώτη αμερικάνικη (και δεύτερη μετά το Ossessione του Βισκόντι) μεταφορά του ομώνυμου βιβλίου του James Cain είναι ένα κλασικό έργο της δεκαετίας του '40. Η ταινία The Postman Always Ring Twice, που πρωτοπροβλήθηκε το 1946, είναι μια βρώμικη, σκοτεινή ιστορία δύο παράνομων εραστών, οι οποίοι σχεδιάζουν να δολοφονήσουν τον άντρα της μοιραίας γυναίκας για να αρπάξουν τη διαθήκη του και να ζήσουν ελεύθεροι τον έρωτά τους. Μόνο που τα πλάνα τους δεν έρχονται όπως τα σχεδίασαν...

Εκπληκτικό φιλμ-νουάρ, η ταινία παραμένει φρέσκια μέχρι και σήμερα, διαθέτει ένα από τα γοητευτικότερα ζευγάρια του σελιλόιντ, την καυτή Lana Turner και τον διαρκώς οργισμένο John Garfield. Βέβαια, το όνομα του ρόλου της (ελληνικής καταγωγής) πρωταγωνίστριας Παπαδάκης άλλαξε στο σενάριο για χάρη του περισσότερο αμερικάνικα εύηχου Smith και οι σεξουαλικές αναφορές είναι ιδιαιτέρως μειωμένες λόγω της λογοκρισίας της εποχής. Παρά ταύτα, περιέχει μερικές φοβερές σκηνές, όπως η αρχική εμφάνιση της Κόρα με το μπαλάκι του τένις φορώντας το λιτό, λευκό ρουχαλάκι της και η σκηνή στο αμάξι με το μπουκάλι... Αναζητήστε την!

2 σχόλια:

zubizabata είπε...

Όχι πως τούτο 'δω δεν είναι καλό αλλά κοίτα όμως διαφορά με το Ossessione...

Καλά για τον ταχυδρόμο, όπως γράφεις και παραπάνω, ξεχνάμε την δεύτερη (;) αμερικάνικη με Nicholson-Lang... Εξαιρούμε βέβαια την σκηνή στο τραπέζι της κουζίνας (να πως βγάζανε το ψωμάκι τότε) και την τραγική στο αυτοκίνητο.

zisis είπε...

Άλλο το αμερικάνικο σινεμά του '40 και άλλο ο... Βισκόντι! Καμία σχέση οι δύο ταινίες, παρόλο που έχουν το ίδιο θέμα.
Και επίσης, άλλες εποχές τότε και άλλες οι εποχές με τον Τζακ Νίκολσον. Κάθε μία, πιστεύω, έχει τη δικιά της γοητεία.