Ψάχνοντας (δηλαδή βλέποντας) όχι και τόσο γνωστές ταινίες (κυρίως παλιές). Και ευκαιρία να θυμηθούμε (ή να γνωρίσουμε) κάποιες κλασικές!

Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2008

Για ποιον χτυπά η καμπάνα

Μέσα από το ομώνυμο βιβλίο του Ernest Hemingway, η ταινία For Whom the Bell Tolls, σκηνοθετήθηκε από τον καλό επαγγελματία Sam Wood και είχε ένα από τα καλύτερα πρωταγωνιστικά ζευγάρια που είδαμε στην κινηματογραφική οθόνη: τον Gary Cooper και την Ingrid Bergman. Σημειώστε ότι επιλέχτηκαν προσωπικά από τον Hemingway. Αφήνοντας όμως κατά μέρος τα πολιτικά σχόλια κατά του Ισπανού δικτάτορα Φράκνο (ένα γεγονός που δυσαρέστησε πολύ τον Hemingway), η ταινία επικεντρώνεται στην ιστορία του Αμερικανού δολιοφθορέα που αναλαμβάνει να ανατινάξει μια γέφυρα με τη βοήθεια ανταρτών που ζουν στα βουνά. Εκεί συναντά τη νεαρή Μαρία και ένας έρωτας αναπτύσσεται.

Βρισκόμαστε στο 1943, καταμεσής του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και ήταν λογικό η ταινία να επικεντρωθεί σε στοιχεία ρομαντικά, σε θέματα αυτοθυσίας και υπέρ πίστεως της πατρίδος του αγώνα! Αυτό φυσικά δε μειώνει την ταινία. Με τις θαυμάσιες ερμηνείες (ειδικότερα από τη δικιά μας Κατίνα Παξινού, που κέρδισε το βραβείο Όσκαρ β' γυναικείου ρόλου) και την Technicolor φωτογραφία, η ταινία παραμένει... πανέμορφη!

1 σχόλιο:

zubizabata είπε...

"Συγκινούμαι" (με έναν παράδοξο πολιτικό τρόπο) στην ανάμνηση της εμβόλιμης στη βασική πλοκή αφήγησης των γεγονότων έξω απ' το δημαρχείο... Σ' ευχαριστώ και για την αναφορά πιο κάτω.