Ψάχνοντας (δηλαδή βλέποντας) όχι και τόσο γνωστές ταινίες (κυρίως παλιές). Και ευκαιρία να θυμηθούμε (ή να γνωρίσουμε) κάποιες κλασικές!

Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2007

The Hustler (Ο κόσμος είναι δικός μου)

Σας αρέσει το μπιλιάρδο; Σας αρέσει ο τζόγος, επίσης; Τότε αυτή είναι η ταινία σας! Ο κόσμος είναι δικός μου μας λέει ο αυτοκαταστροφικός, εθισμένος στο παιχνίδι και στο τζόγο Paul Newman σ' αυτήν την ταινία του Robert Rossen. Παίζοντας για πρώτη φορά το ρόλο του "Fast" Eddie Nelson δίνει μια καταπληκτική ερμηνεία, μία από τις πολλές (ειδικότερα κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του '60). Είναι ο χαρακτήρας που ξανάπαιξε 25 χρόνια μετά, το 1986 στο Χρώμα του Χρήματος του Scorsese, ο οποίος του απέφερε καθυστερημένα το πρώτο του βραβείο Όσκαρ.

Το όνειρο του υπερόπτη Felton είναι να παίξει και να κερδίσει τον σταρ του μπιλιάρδου, τον Minnesota Fats. Αφύ μαζέψει χρήματα από διάφορες μπιλιαρδο-κομπίνες, θα αναμετρηθεί με τον Fats και... θα φάει τα μούτρα του. Αυτή η ήττα μαζί με το γεγονός ότι δεν μπορεί να μαζέψει πάλι λεφτά για να τον ξαναπαίξει, τον οδηγεί όλο και πιο βαθιά στον αλκοολισμό. Επιδίδεται πάλι στις μικροκομπίνες, υπό την καθοδήγηση του μάνατζερ/νταβατζή George C. Scott, προσπαθώντας να μαζέψει τα απαιτούμενα χρήματα ώστε να παίξει τη ρεβάνς με τον Fats. Και ύστερα από αρκετά στραβοπατήματα και πολλές θυσίες, συγκεντρώνει τα απαραίτητα χρήματα και οδεύει —αλλαγμένος άνθρωπος πια— πίσω στη Νέα Υόρκη για τη ρεβάνς...

2 σχόλια:

Unknown είπε...

Να χαιρετίσω με μεγάλη ευχαρίστηση (πλεονασμός η φράση αυτή υποθέτω) ένα blog θεματικής που με αγγίζει και λίγο περισσότερο.

Είθε να συνεχισθεί ακαταπόνητα, ανεπηρέαστα και όσο ευδιάθετα δείχνουν οι αναρτήσεις του.

zisis είπε...

Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Και θέλω να πιστεύω ότι θα συνεχισθεί αυτή η προσπάθεια, διότι -πολύ απλά- αγαπάω (όπως και όλοι μας) την τέχνη του σινεμά!