Ψάχνοντας (δηλαδή βλέποντας) όχι και τόσο γνωστές ταινίες (κυρίως παλιές). Και ευκαιρία να θυμηθούμε (ή να γνωρίσουμε) κάποιες κλασικές!

Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2007

Δε θα τα πάρεις μαζί σου!

Τα λεφτά στον τάφο, εννοεί ο μεγάλος σκηνοθέτης Frank Capra στην ταινία του 1938 που ο αγγλικός της τίτλος είναι παρόμοιος: You Can't Take It With You.

Η ιστορία βασίστηκε στο επιτυχημένο και βραβευμένο με Πούλιτζερ θεατρικό έργο των George Kaufman και Moss Hart. Οι πρωταγωνιστές Jean Arthur και James Stewart σκοπεύουν να παντρευτούν και ετοιμάζονται να γνωρίσουν τα πεθερικά τους. Από τη μία πλευρά όμως έχουμε την πλούσια και αριστοκρατική οικογένεια του Stewart και από την άλλη έχουμε την εντελώς εκκεντρική οικογένεια της νύφης: μια ανάμειξη καλλιτεχνών, μποέμ, αριστερών και φιλάνθρωπων ανθρώπων που θα προκαλέσουν τον πανικό στα κοινά ήθη των παραδοσιακών αμερικανών! Την παράσταση κλέβει με χαρακτηριστική άνεση ο παππούς της νύφης, ο μεγάλος ηθοποιός Lionel Barrymore (αδελφός του παππού της Drew Barrymore, you know). Για άλλη μια φορά, ο ουμανιστής σκηνοθέτης στυλιτεύει τον καπιταλισμό, λέει τα πράματα έξω απ' τα δόντια σε μια δύσκολη χρονική περιόδο και... κερδίζει δύο ακόμα βραβεία όσκαρ, καλύτερης ταινίας και σκηνοθεσίας. Τα χρόνια που έχουν περάσει είναι πολλά, αλλά θα έλεγα ότι είναι μια must-see ταινία!

Δεν υπάρχουν σχόλια: