Ψάχνοντας (δηλαδή βλέποντας) όχι και τόσο γνωστές ταινίες (κυρίως παλιές). Και ευκαιρία να θυμηθούμε (ή να γνωρίσουμε) κάποιες κλασικές!

Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2007

The Bellboy

Το Παιδί για Όλες τις Δουλειές, όπως αποδόθηκε στα ελληνικά η πρώτη σκηνοθετική απόπειρα του Jerry Lewis, είναι ένα one-man show! Αν και αυτός ο ελληνικός τίτλος θα ταίριαζε στη δεύτερη (σκηνοθετικά πάντα) ταινία του, την The Errand Boy, (που το μετέφρασαν ως ο Περιπλανώμενος). Ο... γκρουμ λοιπόν θα λέγαμε ότι είναι ένας φόρος τιμής στους μεγάλους κωμικούς του βωβού κινηματογράφου και της παντομίμας, αφού σε όλο το έργο θα τον ακούσετε να μιλάει στο τέλος (ως Stanley)! Σουρρεαλιστικό και ανατρεπτικό χιούμορ, το οποίο επηρέασε τα μάλα πολλούς μετέπειτα κωμικούς. Σημειώστε το γεγονός ότι ο Lewis συμβουλεύτηκε τον «Λιγνό» Stan Laurel κατά τη διάρκεια της συγγραφής του σεναρίου (για να απαντάτε και καμιά ερώτηση στο Trivial Pursuit).

Η Παραμάουντ ήθελε μια ταινία του Lewis για το καλοκαίρι του 1960 και ήθελε να προωθήσει τον Σταχτοπούτο, που ήταν έτοιμος από τα τέλη του 1959. Ο Lewis αρνήθηκε, θέλοντας να την κυκλοφορήσει τα Χριστούγεννα του '60 οπότε έπεισε τους παραγωγούς να φτιάξει μια ταινία όπως ακριβώς την ήθελε αυτός για το καλοκαίρι. Και, επειδή ως σκηνοθέτης/ηθοποιός ήθελε να βλέπει αμέσως τι έχει τραβήξει η καμέρα, σκαρφίστηκε την ιδέα να έχει δίπλα του και ένα βίντεο μόνιτορ. Έτσι έβλεπε την ταινία σε playback. Για αυτή την εφεύρεση πήρε ειδικό τεχνικό βραβείο και κατέχει την πατέντα του λεγόμενου video assist.

Δεν υπάρχουν σχόλια: